Äta rätt

Varmrökt lax med äppelröra

Ingredienser:

  • 4 portioner valfritt gryn
  • 3 dl gräddfil
  • 1 msk svensk senap
  • 1/3 purjolök
  • 2 äpplen
  • 500 g broccoli
  • ½ tråg sockerärtor, 75 g
  • 2 msk smör
  • ca 400 varmrökt lax

Tillagningstid:

25-30 min (aktiv tid)

25-30 min (total tid)

Gör så här:

  1. Koka valfritt gryn till 4 personer (gärna bulgur).
  2. Koka upp 1½ liter vatten och 1 msk salt i en kastrull (till grönsakerna).
  3. Äppeltzatziki (skål): Blanda 3 dl gräddfil med 1 msk svensk senap och 1 krm salt i skålen. Skölj och finstrimla 1/3 purjolök (vita delen). Skölj och grovriv 2 äpplen. Blanda ner purjon och äpplet i skålen med gräddfil.
  4. Grönsaker (kastrull): Ansa och skär 500 g broccoli i buketter och bitar. Koka broccolin i 3 min. Tillsätt ½ tråg sockerärtor (75 g) när 1 min återstår av broccolins koktid. Häll av vattnet och rör ner 2 msk smör i kastrullen med grönsaker.
  5. Ta fram ca 400 g varmrökt lax och servera med grynen, äppel- tzatzikin och de smörslungade grönsakerna.

 

Smaklig måltid!

Källa: Middagsfrid (www.middagsfrid.se)