TUNISISK CHATCHOUKA MED GRÖN LINS- & APELSINSALLAD

INGREDIENSER:

  • 1 msk buljongpulver
  • 1 påse gröna linser, 200 g
  • 200 g rödlök, 1½-3 st
  • 1 gul paprika
  • 1 röd paprika
  • 1 grön chili
  • 3/5 tråg körsbärskvisttomater, 300 g
  • 4 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 burk hela tomater, 400 g
  • 1 påse bulgur, 250 g
  • 5 ägg
  • ½ bubbla persilja
  • 1 apelsin
  • 1 citron
  • 100 g morötter, 1-2 st
  • 1½ msk balsamvinäger
  • 1 tsk flytande honung

TILLAGNINGSTID:

30- 35 min (aktiv tid)

35 – 40 min (total tid)

FRYS IN/TA TILLVARA:

Den här rätten passar bäst att äta inom 2-3 dagar efter tillagning om det blir mat över.

FÖRBERED:

Linserna kan kokas i förväg och förvaras i kylen tills det är dags för att göra salladen (punkt 1).

CITRON

Ta inte med citronen i salladen om ni har svårt för syrliga smaker (se punkt 6)

GÖR SÅHÄR:

  1. Linser (kastrull) : Koka upp 1 liter vatten i en kastrull med 1 msk buljongpulver (alt 1 tärning). Koka 1 påse gröna linser (200 g) i ca 15-20 min. Häll av vattnet och ställ åt sidan.2. Skär 150 g rödlök (1-2 st) i tunna halvmånar. Skär 1 gul paprika och 1 röd paprika i 1 cm stora bitar. Kärna ur och finhacka 1 grön chili. Grovhacka 3/5 tråg körsbärs- kvisttomater (300 g). Lägg 1/3 av tomaterna i en skål.3. Chatchouka (traktörpanna med lock): Hetta upp 2 msk olivolja i en traktörpanna och fräs löken på medelvärme i ca 3-5 min. Tillsätt 2 pressade vitlöksklyftor, 2 msk vitvinsvinäger, resten av tomaterna, chilin, paprikorna, 1 burk hela tomater (400 g), 1½ tsk salt och 2 krm svartpeppar. Låt sjuda i 10 min. Rör om då och då.
  2. Koka 1 påse bulgur (250 g).
  3. Gör 5 hål i grönsaksröran i pannan och knäck 5 ägg, ett i varje hål. Lägg på lock och sjud på medelvärme i ca 7 min (tills äggen har stelnat).
  4. Lins- & apelsinsallad (skål): Finhacka ½ bubbla persilja och 50 g rödlök (½-1 st). Skala och tärna 1 apelsin och 1 citron. Skala och skär 100 g morötter (1-2 st) i tunna slantar. Lägg persiljan, apelsinen, citronen och grönsakerna i skålen med tomaterna. Tillsätt de kokta linserna, 2 msk olivolja, 1½ msk balsamvinäger, 1 tsk flytande honung, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar. 7. Servera chatchoukan med bulgurn och linssalladen.

Smaklig måltid!

Källa: Middagsfrid (www.middagsfrid.se)