Tänk bortom havregrynen!

Äter du gröt till frukost? Då är du inte ensam. I Sverige älskar vi gröt, framför allt havregrynsgröt. Och det är bra – den är mättande och innehåller massor av bra fibrer som magen gillar. Men blir den inte lite trist efter ett tag? Nu är det dags att pimpa havregrynen och testa tre lyxigare frukostgrötar!

Krämig nötgröt med chia

2 dl vatten eller mjölk

1 dl havregryn

En nypa salt

2 msk Philadelphiaost

1 dl finhackade nötter

½ dl chiafrön

Jordgubbar/blåbär eller björnbär

Häll havregryn, vatten och salt i en kastrull. Låt sjuda i cirka fem minuter tills den har önskad konsistens.

Rör ner osten chiafrön och nötterna. Låt allt sjuda ihop någon minut. Toppa med tunt skivade jordgubbar, eller andra bär och ringla lite honung över.

Kokos- och mandelgröt

2 dl vatten

1 dl havregryn

En nypa salt

4 msk kokosmjölk

1 msk mandelsmör

1 msk kokosolja

1 banan

Färska bär och hackade nötter till topping.

Häll havregryn, vatten, bananskivor, kokosmjölk och salt i en kastrull. Låt sjuda i cirka fem minuter tills den har önskad konsistens.

Rör ner mandelsmöret och kokosoljan och låt dem blandas in ordentligt. Toppa med bär och nötter.

Overnight oats ”Morotskaka”

Gröt som du rör ihop på kvällen och låter stå över natten i kylen där den tillagar sig själv.

1 ½ dl turkisk yoghurt

1 ½ dl havregryn

2 dl mjölk

1 msk chiafrön eller krossade linfrön

½ tsk vaniljextrakt

En nypa salt

1 msk honung eller lönnsirap (valfritt)

1 stor morot, skalad och riven fint

2 msk cream cheese

½ dl russin

½ tsk kanel

Blanda samman alla ingredienser i en skål. Lägg över i en burk med tätslutande lock. Stäng locket och ställ i kylen i minst fyra timmar, gärna över natten. Ät på morgonen!