Äta rätt

Proteinrika mellanmål efter träningen

Fyra fräscha kesomellanmål

Blir du också hungrig som en varg efter träningen? Istället för att ge dig hän åt sockerrika bars eller drycker – se till att ha med dig ett mellanmål som är gott och som innehåller det kroppen vill ha efter träning: kolhydrater, fett och protein. Den här gången har vi experimenterat lite med keso och gjort fyra goda varianter, två att ta med i väskan och två som funkar att sno ihop hemma efter löpturen.

Mellanmål att göra hemma

Keso med kaneläpple och nötter

Tärna ett äpple, gärna rött, och stek i lite smör i en stekpanna. Pudra över kanel efter smak och rör om tills äppeltärningarna har blivit lite mjuka. Häll upp keso i en skål och toppa med äpplet och några hackade pistagenötter eller mandlar.

Smörgås med avokadokeso

Kärna ur en avokado, gröp ur och mosa den. Blanda med cirka 1 dl keso. Skär ett par, tre skinkskivor i små bitar och blanda ner i keson. Sprid ut på en skiva fullkornsbröd och toppa med rucola.

Läs mer: Hemmagjort müsli

Mellanmål att ta med i träningsväskan

Ugnspannkaka med keso

Häll 250 g keso, 1 dl mjöl och 2 ägg i en bunke och blanda noga. Tillsätt lite salt och blanda igen.

Om du vill kan du klippa lite bacon i botten på en ugnsplåt och ställa in i ugnen på 225 grader tills den fått fin yta. Sedan häller du på pannkakssmeten och låter stå i mellan 20 och 30 minuter beroende på hur tjock den är. Testa med en provsticka att den är helt stelnad innan du tar ut den. Låt svalna och skär i bitar och ha i kylen. Perfekt att ta med en bit i träningsväskan. Goda att äta kalla också.

Energibars

Blanda 5 dl blandade gryn, flingor och frön (till exempel linfrö, sesamfrö, pumpafrön, solrosfrön, havregryn och rågflingor) eller använd en färdig müsli, med 1,5 dl keso, 3 ägg, 100 g smör eller olja och små bitar av torkad frukt eller bär. När allt är noga blandat, häll ut blandningen i en form och tryck ut den i botten. Ställ in formen i ugnen på 175 grader och grädda i cirka en halvtimme. Den ska ha fått lite färg och kännas stadig. Ta ut formen och låt kakan svalna. Skär den sedan i 20–30 bitar som du kan ta med till gymmet.