Välkommen på rawfood-fika

Student- och examenstider, vårfester med jobb och familj och picknick i solen. Juni är underbar, men tenderar också att gå i sockrets tecken. Men det går utmärkt att fika utan att fylla magen med socker. Lisa Johansson, kostrådgivare och personlig tränare på Actic Solna, ger dig sina bästa rawfoodrecept.

Vad är rawfood?

Rawfood handlar enkelt uttryckt om mat som är oprocessad och ouppvärmd. Det man äter ska inte ha varit upphettat över 48 grader. I de här recepten finns inslag som inte är raw – kaffe och choklad – men i övrigt följer de alla tänkbara rawfoodregler. Recepten innehåller inte heller något socker, utan alternativa sötningsmedel som gör bakverken betydligt hälsosammare än ditt vanliga fika.

Raw halloncheesecake

Vacker och god tårta som passar lika bra som lyxig efterrätt som till festfikat.

Botten:

  • 2 dl hasselnötter
  • 1 dl urkärnade dadlar
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kokosolja

Fyllning:

  • 2 ½dl cashewnötter, blötlagda över natten
  • ½ tsk äkta vaniljpulver
  • 1 dl torkade osvavlade aprikoser, blötlagda över natten
  • 3 msk citronjuice
  • 4 dl färska eller tinade hallon
  • 3 msk kokosolja
  • Lite hallon till garnering

Mixa först alla ingredienserna till botten, tryck ut i en springform.

Mixa ingredienserna till fyllningen noga, tills den blivit ordentligt krämig. Häll sedan fyllningen över botten och frys in över natten.

Låt cheesecaken tina i kylen i cirka 1-2 timmar innan servering. Garnera med hallon!

Läs mer: Ljuvliga dadelbollar

Rawfoodbollar

Chokladbollar i all ära, men testa något lite nyttigare och vuxnare. Det är fortfarande lika gott! Bollarna är perfekta att ta med på picknick eller på utflykten när du behöver lite extra energi.

  • 2 dl pekannötter
  • 2 dl cashewnötter
  • 2 dl torkade osvavlade aprikoser

Mixa basingredienserna, tillsätt eventuellt lite vatten. Addera sedan ett av följande smakalternativ:

Kaffe & choklad:

  • 5 msk kakao
  • 5 msk kallt starkt kaffe
  • Kakaonibs eller hackad mörk choklad att rulla bollarna i

Hallon & kokos:

  • 1-2 dl tinade eller färska hallon
  • Kokosflingor att rulla bollarna i

Jordnöt:

  • 2 msk naturellt jordnötssmör
  • Krossade naturella jordnötter att rulla bollarna i