Inspiration

Muffins för alla tillfällen

Frukost-, lunch- och fikamuffins

Om du tänker på muffins som endast ett sött fikabröd så är det dags att tänka om! Matiga muffins är supergott som frukost, lunch eller som en del av en buffé eller brunch. Dessutom behöver dina fikamuffins inte vara fulla med socker utan nyttigare varianter kan vara minst lika goda.
De matigare muffinsarna klarar sig några dagar i kylskåp och är också ett perfekt mellanmål att packa med sig i en påse till gymmet för att kunna äta efter passet. Alla muffinsrecept är lätta att göra, men om du vill kan du göra en dubbel sats när du ändå håller på och fylla frysen till ett senare tillfälle.

Frukostmuffins med blåbär och yoghurt

Saftiga frukostmuffins fulla med havre som magen gillar. Använd gärna bovete eller dinkel som är mer näringsrikt än vetemjöl.
Ingredienser:
2 ½ dl vetemjöl, dinkelmjöl eller bovetemjöl
2 ½ dl havregryn
2 tsk bakpulver
½ tsk kanel
¼ tsk salt
1 ägg
2 ½ dl turkisk yoghurt
1 dl flytande honung
2 msk kokossocker
½ dl osötad mandelmjölk
2 tsp vaniljextrakt (det går med vaniljsocker också, men ta då bara 1 tsk. Annars blir det väldigt sött.)
2 ½ dl blåbär, färska eller frysta
Sätt ugnen på 175 grader och ställ ut 12 stora muffinsformar på en plåt eller smörj håligheterna i en muffinsplåt. Blanda mjöl, havregryn, bakpulver, kanel och salt i en stor bunke. I en annan bunke knäcker du ner ägget och blandar sedan ner yoghurt, honung, socker, mandelmjölk och vanilj. Blanda samman de blöta och de torra ingredienserna försiktigt.
Blanda blåbären med 1 msk mjöl för att de inte ska kladda och sjunka till botten. Blanda sedan ner dem försiktigt i smeten. Dela upp smeten i de 12 muffinsformarna och baka dem i ugnen i 20–22 minuter. Stick i dem för att se att de är klara. Låt stå på plåten i 5 minuter innan du flyttar dem till ett galler där de får svalna helt.

Lunchmuffins med quinoa och mozarella

Proteinpackade godsaker som går bra att ta med i lunchlådan och värma på jobbet.
Ingredienser:
2 ½ dl nykokt, varm quinoa
1 ½ mozzarella i små bitar eller riven
2 äggvitor
1 vitlöksklyfta, riven eller pressad
1 tsk salt
1 ½ dl finhackade spenatblad
Sätt ugnen på 200 grader och ställ ut 12 muffinsformar på en plåt. Blanda den varma quinoan med osten så att den smälter. Tillsätt äggvitorna, vitlök, salt och spenat. Blanda ordentligt. Fyll muffinsformarna med blandningen med en sked. Baka i ugnen i 20 minuter och låt stå kvar på plåten utanför ugnen ytterligare 10 minuter.

Fikamuffins med banan och lönnsirap

En lite nyttigare och betydligt godare fikamuffin. Perfekta till en kopp te.
Ingredienser:
1 knapp dl smält kokosolja
1 knapp dl lönnsirap
3 ägg
3 mosade bananer
½ dl mjölk
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½–1 tsk kanel
3 dl vete-, dinkel-, eller bovetemjöl
1–1 ½ dl havregryn
Eventuellt lite råsocker att strö på toppen.
Sätt ugnen på 175 grader. Ställ 11 muffinsformar på en plåt.
Vispa ihop kokosolja och lönnsirap i en stor skål. Knäck ner äggen och vispa mer. Blanda ner de mosade bananerna, mjölken, bakpulver, vaniljsocker, salt och kanel. Tillsätt mjölet och havregrynen och blanda. Om du vill kan du tillsätta frön eller nötter i smeten.
Fördela smeten i muffinsformarna och toppa med lite havregryn och råsocker. Baka i ugnen cirka 23 minuter. Stick i dem för att se om de är klara. Låt svalna på ett galler.

Hitta gym Bli medlem
Varukorg
Provträna
Kontakta oss Kontakta oss