Träningstips

Actics träningsprogram för cyklister

Actics träningsprogram för cyklister

Cykelsäsongen är här! Dags att damma av cykeln och bege sig ut i vårsolen, att få susa fram genom äng och skog är en härlig känsla och något som ger massor med energi.  Jennie Olausson, personlig tränare på Actic, bjuder här på ett träningsprogram för dig som vill träna upp dig inför kommande cykelturer. Detta program innehåller enkla men tunga övningar som tränar hela kroppen och är anpassade för dig som cykeltränar. Hitta din nivå i varje övning och arbeta utifrån dina egna förutsättningar, lycka till!

 

Utförande

Vi rekommenderar att utföra dessa övningar i intervaller. Kör varje övning i 45 sekunder med 15 sekunders vila mellan varje övning. Upprepa detta så att du gör övningarna i 3 varv med en kort vila mellan varje varv. Genom att arbeta på tid så kan du utföra övningarna i din egen takt och om du vill utmana dig så kan du testa att öka antalet repetitioner för varje varv.

1. Knäböj med axelpress

Knäböj går att utföra både utan vikt eller med en viktplatta. Denna övning tränar framsida och baksida lår, säte samt axlar.

 1. Börja övningen med att placera dina fötter lite bredare än höftbrett och låt dina knän och tår peka åt samma håll, lite lätt utåt. Känn en spänning mellan dina skulderblad och i bålen.
 2. Tryck ut knäna och gå så djupt ner i knäböjen som dina förutsättningar tillåter. Genom hela övningen håller du en aktiverad bål och en upprätt hållning i överkroppen.
 3. Tryck dig tillbaka upp samtidigt som du pressar upp vikten i en axelpress. Stanna med vikten vid hakan och upprepa övningen.

2. Armhävningar

Armhävningar är en effektiv övning för våra bröstmuskler. Tänk på att spänna bålen genom hela övningen.  Du kan arbeta i breda armhävningar som lägger fokus på bröstet och du kan arbeta i smala armhävningar som tränar baksida arm, triceps. För att arbeta i smala armhävningar flyttar du händerna närmare kroppen. Ett tips är att testa båda alternativen, variation ger bäst träning!

 1. Hitta en rak position i kroppen och placera händerna i brösthöjd.
 2. Sänk kroppen mot golvet mot i en kontrollerad rörelse.
 3. Pressa dig tillbaka till startposition.

 

3. Planka

Plankan är en klassisk bålövning som går att variera på flera sätt. Du kan testa att lyfta ena armen eller ena benet under övningen, eller stå i en sidoplanka. Denna övning tränar de sneda och raka magmusklerna samt höftböjaren. Tänk på att inte sjunka ner med den övre delen av ryggen då detta belastar axlarna i onödan. För mindre belastning kan du även utföra denna övning på knä i stället för på tå.

 1. Lägg dig ner och låt kroppen vila på underarmarna och tårna. Behåll kroppen rak – som en planka helt enkelt.
 2. Behåll spänningen i bålmuskulaturen genom övningen och kom ihåg att andas lugn och djupt.

 

4. Utfallsgång (med vikt)

Utfall är en bra benövning som tränar både lår och sätesmuskulatur. Du kan välja att utföra övningen med eller utan vikter. Tänk på att behålla den stolta hållningen och den aktiverade bålmuskulaturen genom hela övningen. Detta hjälper dig att behålla stabilitet och balans medan du utför dina utfall.

 1. Ställ dig höftbrett isär med fötterna och låt dina tår peka rakt fram. Spänn bålen och ha en stolt hållning med axlarna bakåt och bröstet upp.
 2. Ta ett stort kliv framåt med ena benet och sänk kroppen tills knä- och fotled hamnar i 90 graders vinkel.
 3. Tryck ifrån med främre benet för att kliva fram till det främre benet. Upprepa sedan övningen med andra benet.

 

5. Rygglyft med drag

Denna övning tränar vår rygg med fokus på musklerna mellan våra skulderblad. Tänk på att behålla längden i kroppen genom hela övningen, tänk längd i stället för höjd!

 1. Lägg dig raklång på mage och sträck ut armar och ben.
 2. Lyft armar och ben uppåt samtidigt som du behåller längden i kroppen
 3. Kom tillbaka till utgångsläget

 

6. Enarmsrodd med kettlebell

En enarmsrodd med kettlebell tränar stora breda ryggmuskeln och är en riktigt bra övning för vår rygg och för vår hållning. Trots att det främst är ryggen som arbetar i denna övning så är det ändå viktigt att inte glömma bålstabiliteten, känn att du hittar en spänning långt inne i magen. Detta kommer att hjälpa dig att hålla en god teknik genom övningen.

 1. Greppa din kettlebell i ena handen och låt andra handen vila mot valfritt stöd.
 2. Håll en lätt böjning i knäna och fäll överkroppen framåt med en rak rygg.
 3. Låt armen som håller i din kettlebell bli så lång som den bara kan och påbörja rörelsen genom att dra ihop skulderbladet för att sedan dra armen uppåt.
 4. Sänk ner armen kontrollerat till ett utsträckt läge.

 

7. Fällkniv

Denna effektiva magövning tränar den raka magmuskulaturen. Tänk på att behålla armar och ben raka genom hela övningen och behålla spänningen i bålen. Skulle det bli för tungt kan du minska rörelsen genom att inte gå hela vägen ner mot marken.

 1. Lägg dig raklång med armarna utsträckta ovanför huvudet.
 2. Spänn bålen och låt dina fötter och händer mötas uppe i luften
 3. Håll emot med bålen och låt armar och ben kontrollerat sjunka tillbaka mot golvet.

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Utmanande & inspirerande

Personlig träning

Vill du ha hjälp med att nå dina mål? Vi vet att de som tränar med en personlig tränare når sina mål i större utsträckning. Hos Actic träffar du alltid en professionell licensierad PT som hjälper och inspirerar dig till en mer aktiv livsstil. Vill du ha en kickstart eller nå nya nivåer i din träning så kan vi hjälpa dig. 

Läs mer!

Starta din kostnadsfria provträningsvecka här!

Hämtar personuppgifter...

Du har redan ett aktivt medlemskap och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har redan ett konto hos Actic och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har angett ett ogiltigt personnummer

Du kan tyvärr inte nyttja erbjudandet eftersom du är under 18 år. Välkommen till anläggningen med en förälder eller ansvarig betalare som är över 18 år så hjälper vi er.

Du kommer få en bekräftelse via mail och sedan är det bara att komma ner till din anläggning och starta din kostnadsfria provträning (OBS, kan bara utnyttjas 1 gång per 6 mån).

 • Behandling av personuppgifter

  Vi behandlar dina personuppgifter i syfte att administrera ditt avtal med oss, för att förbättra vårt tjänsteutbud och för att göra din upplevelse hos oss så bra som möjligt. Läs mer i vår personuppgiftspolicy och våra allmänna villkor.

 • Jag har läst och godkänner Actic´s villkor
 • Nu kör vi!

Nu kör vi!

Frågor och Svar