Träningstips

5 övningar som tränar upp din muskelpower

Powerträning för seniorer

Styrketräning i hög hastighet, så kallad powerträning, är ett effektivt sätt att fördröja och förhindra åldrandets negativa effekter på kroppen.

Vid powerträning ska övningens lyftfas utföras så snabbt som möjligt följt av en långsam sänkfas. Som otränad behöver du först grundträna ca 10-12 veckor med enkla styrkeövningar innan powerträningen introduceras. Kroppen måste förberedas för den ökade lyfthastigheten. Kom också ihåg att värma upp före passet genom att till exempel gå på stället och pendla med armarna. Öka rörelseomfånget och intensitetsnivån gradvis.

Läs också: Därför ska du som senior träna upp din muskelpower

Under första fasen ska du alltså träna igenom hela kroppen med enkla övningar, be en personlig tränare på ditt gym att sätta ihop ett upplägg. Börja med en omgång (set) med 10-12 repetitioner per övning, två gånger i veckan. Långsamma och kontrollerade rörelser både i lyft- och sänkfasen. Tung styrketräning ger bäst hälsoeffekt och är inte farligt för kroppen så länge du har rätt teknik. Öka belastningen successivt till cirka 80 procent av din maximala förmåga.

Vecka 13-24 börjar du introducera powerträningen. Använd samma övningar som tidigare men utför lyftfasen så snabbt som möjligt och sänkfasen lugnt och långsamt. Gör 2-4 set med 4-10 repetitioner per övning. Vecka 24 och framåt kan du lägga in renodlade powerpass blandat med de vanliga styrkepassen, till exempel två power- och ett vanligt styrkepass i veckan.

Här är några övningsförslag:

1. Resning från stolen
Tränar: Lår och säte

1. Sitt på den främre delen av stolen med böjda ben och fötterna lätt isär på golvet.
2. Håll ryggen, axlarna och huvudet rakt, fäll fram ryggen (luta dig fram med rak rygg) och res dig långsamt från stolen. Använd armarna så lite som möjligt.
3. Powerutförande: Res dig från stolen så snabbt som möjligt.

2. Benböj med hantlar
Tränar: Framsida lår och säte

1. Stå axelbrett med hantlar i händerna. Armarna hänger ner längs kroppen och handflatorna är vända inåt.
2.. Böj långsamt på knäna och sänk därmed sätet cirka 20 centimeter. Håll ryggen neutral eller svanka en aning. Gå ner på ”1-2-3-4”, gör en kort paus på ”5” och gå upp på ”6-7-8”.
3. Powerutförande: Gå ner på ”1-2-3-4”, gör en kort paus på ”5” och gå upp till utgångspositionen så snabbt som möjligt. Hantlar i lämpliga vikter, 1, 3 och 5 kilo är bra för nybörjaren

3. Benlyft bakåt
Tränar: Baksida lår och säte

1. Stå cirka 30 centimeter bakom ryggen på en stol, stöd med händerna mot stolsryggen.
2. Fäll fram ryggen till cirka 45 graders vinkel. Lyft långsamt det högra benet bakåt så högt som möjligt utan att böja på knäna. Utför övningen utan belastning de första gångera, sedan kan du använda ett gummiband.
3. Powerutförande: Lyft det högra benet bakåt så snabbt och högt som möjligt utan att böja på knäna. Återgå sedan till utgångspositionen på ”2-3-4-5”. Gummiband finns att köpa i flera motstånd och utföranden, välj ett av de mjukare sorterna

4. Sittande rodd med gummiband
Tränar: Ryggens övre del och axlarnas baksida

1. Sitt på golvet med fötterna ihop och ett gummiband säkert förankrat runt fötterna. Armarna sträcks framåt, händerna håller i gummibandet som är något sträckt. Ryggen och huvudet hålls rakt.
2. Dra in händerna på ”1-2-3”, håll en kort paus på ”4” och återgå till startpositionen på ”5-6-7”.
3. Powerutförande: Dra in händerna mot kroppen så snabbt som möjligt på ”1”, håll en kort paus på ”2” och återgå långsamt till utgångspositionen på ”3-4-5-6”.

5. Armhävning mot väg med gummiband
Tränar: Bröstet, Axlarna och triceps (baksida arm)

1. Stå fotbrett med ansiktet mot en vägg. Fötterna placeras 40-50 centimeter från väggen. Ett gummiband löper bakom ryggen och hålls i båda händerna som lutas mot väggen ungefär axelbrett. Armarna ska vara böjda i armbågslederna och kroppen rak.
2. Tryck ifrån väggen genom att sträcka ut armarna på ”1-2-3. Håll en kort paus på ”4” och återgå till startpositionen på ”5-6-7-8”.
3. Powerutförande: Tryck ifrån väggen genom att sträcka ut armarna så snabbt som möjligt på ”1”, håll en kort paus på ”2” och återgå till startpositionen på ”3-4-5-6”.

Källa: Senior Power – Styrketräning för äldre av Helena Bellardini och Michail Tonkonogi (Sisu Idrottsböcker, 2013)

Behöver du hjälp att komma igång? Provträna kostnadsfritt hos oss på Actic

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Utmanande & inspirerande

Personlig träning

Vill du ha hjälp med att nå dina mål? Vi vet att de som tränar med en personlig tränare når sina mål i större utsträckning. Hos Actic träffar du alltid en professionell licensierad PT som hjälper och inspirerar dig till en mer aktiv livsstil. Vill du ha en kickstart eller nå nya nivåer i din träning så kan vi hjälpa dig. 

Läs mer!

Starta din kostnadsfria provträningsvecka här!

Hämtar personuppgifter...

Du har redan ett aktivt medlemskap och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har redan ett konto hos Actic och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har angett ett ogiltigt personnummer

Du kan tyvärr inte nyttja erbjudandet eftersom du är under 18 år. Välkommen till anläggningen med en förälder eller ansvarig betalare som är över 18 år så hjälper vi er.

Du kommer få en bekräftelse via mail och sedan är det bara att komma ner till din anläggning och starta din kostnadsfria provträning (OBS, kan bara utnyttjas 1 gång per 6 mån).

  • Behandling av personuppgifter

    Vi behandlar dina personuppgifter i syfte att administrera ditt avtal med oss, för att förbättra vårt tjänsteutbud och för att göra din upplevelse hos oss så bra som möjligt. Läs mer i vår personuppgiftspolicy och våra allmänna villkor.

  • Jag har läst och godkänner Actic´s villkor
  • Nu kör vi!

Nu kör vi!

Frågor och Svar