Träning och bröstcancer

Mari gick stark genom cancern

Nu är jag starkare än när jag blev sjuk

Mari Muresu kände att något var märkligt i ena bröstet. Inte en knöl direkt, bara något som kändes annorlunda. Hon visste att hon har ganska knöliga bröst. När läkarna först sa att det trodde att det var en vanlig hormonknöl trodde hon det också. Nästan.

– Det var ju såklart en chock när jag fick veta att det var cancer, men på något sätt hade jag ju ändå börjat förbereda mig på det värsta, säger hon.

Nu har det gått knappt ett år sedan hon blev färdigbehandlad efter ungefär åtta månader av operation, strålning och cellgifter.

– Det var en elak liten tumör, säger hon. Den var hormonresistent så det funkade inte för mig att äta hormoner efter operationen, utan jag fick cellgifter istället.

Mari har varit aktiv i hela sitt liv. När hon var yngre spelade hon basket på elitnivå och sedan dess har hon fortsatt att träna. Hon tror absolut att hon hade nytta av det när hon skulle börja behandlingarna.

– Operation, strålning och cellgifter, allt tär på kroppen, så det är klart att det är bra att vara i hyfsad form innan, säger hon.

Under behandlingarna tränade hon så mycket hon kunde och efter dagsformen. Behandlingarna tog mycket kraft och framför allt cellgifterna gjorde att hon var oerhört trött och illamående under lång tid. Mari anpassade träningen efter hur hon mådde, men såg ändå till att hon gjorde något. Första veckan efter cellgifterna blev det mest promenader och så hade hon en vän som kom hem till henne och körde en styrkecirkel en gång i veckan. Det betydde jättemycket för att Mari skulle hålla igång träningen.

– Biverkningarna man får av cellgifter kan vara brutala, men jag klarade mig ganska bra. Jag vet ju inte om det var för att jag tränade som jag fick mindre biverkningar eller om det var för att jag hade mindre biverkningar som jag kunde träna. Jag har läst forskning som säger att man klarar cellgifterna bättre om man håller sig aktiv, säger Mari.

En som hjälpte henne genom de tuffa behandlingarna var hennes personliga tränare David Evans på Actic Solna som hon tränade med under perioderna när hon kände sig piggare.

– Han var alltid peppande och såg till att träningen var på mina villkor, han var en jättefin support, säger Mari. Det gjorde också att jag kunde hålla styrkan upp lite, även om man naturligtvis tappar jättemycket.

Styrkan var lättare att behålla, men flåset var det värre med, det blev bara sämre och sämre. Hon kunde gå på promenad med sin man och tänka att hon skulle jogga lite, men efter tjugo meter pep det i luftrören. Mari förlade mycket av träningen till hemmet, men att ta sig till gymmet blev också viktigt – en liten normalitet mitt i allt.

– Jag har inte en massa träningskompisar på gymmet men att gå dit gjorde att livet kändes mer som vanligt, säger hon.

Hennes bästa tips till andra cancerdrabbade är att träna. Att träna det man vill och känner för och tycker är roligt. Ha inga krav utan gör bara det som känns lustfyllt.

– Vem som helst kan ju känna att man inte orkar gå till gymmet och när man är sjuk är det motståndet så mycket större, man är så trött, men det släpper när man är igång. Försök! Man mår så mycket bättre. Har du möjlighet att ha en PT under den tiden kan jag verkligen rekommendera det.

Nu är behandlingarna över och Mari mår bra igen. Hon har fått tillbaka sin styrka och sitt flås och är nu på samma nivå som när hon blev sjuk – kanske till och med lite bättre.

– Ja, jag är tillbaka. David sa till mig att jag nu har blivit starkare än när jag blev sjuk och det stämmer nog. Och så har jag nästan fått en frisyr igen.

Utmanande & inspirerande

Personlig träning

Vill du ha hjälp med att nå dina mål? Vi vet att de som tränar med en personlig tränare når sina mål i större utsträckning. Hos Actic träffar du alltid en professionell licensierad PT som hjälper och inspirerar dig till en mer aktiv livsstil. Vill du ha en kickstart eller nå nya nivåer i din träning så kan vi hjälpa dig. 

Läs mer!

Starta din kostnadsfria provträningsvecka här!

Hämtar personuppgifter...

Du har redan ett aktivt medlemskap och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har redan ett konto hos Actic och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har angett ett ogiltigt personnummer

Du kan tyvärr inte nyttja erbjudandet eftersom du är under 18 år. Välkommen till anläggningen med en förälder eller ansvarig betalare som är över 18 år så hjälper vi er.

Du kommer få en bekräftelse via mail och sedan är det bara att komma ner till din anläggning och starta din kostnadsfria provträning (OBS, kan bara utnyttjas 1 gång per 6 mån).

  • Behandling av personuppgifter

    Vi behandlar dina personuppgifter i syfte att administrera ditt avtal med oss, för att förbättra vårt tjänsteutbud och för att göra din upplevelse hos oss så bra som möjligt. Läs mer i vår personuppgiftspolicy och våra allmänna villkor.

  • Jag har läst och godkänner Actic´s villkor
  • Nu kör vi!

Nu kör vi!

Frågor och Svar