Träning och bröstcancer

Nennes väg genom bröstcancern

Yogan var jobbig på rätt sätt

Det har gått två år sedan Nenne Larsson fick sin sista cellgiftsbehandling, men då hade hon några tuffa år bakom sig. Inte nog med cancerbeskedet hon fick sent under 2015, hon hade redan innan det fått ett likadant besked 2011 och dessutom gått igenom en serie jobbiga operationer.

Nenne fick först cancer i vänster bröst. Till följd fick hon operera bort en bit av bröstet och genomgå cellgiftsbehandling och strålning. När hennes mamma sedan drabbades av bröstcancer under 2015 såg läkarna att det kunde finnas ett samband.

– Jag fick göra ett genprov för att se om jag var bärare av en cancergen och det var jag, genen som heter BRCA2. När man insåg det gjorde man en kontrollröntgen och då upptäcktes även cancer i mitt högra bröst, berättar hon.

Inte nog med att hon fick genomgå en ny behandling mot bröstcancer, Nenne opererade också bort livmodern och äggstockarna för att minska spridningsrisken.

Innan det första cancerbeskedet 2011 var Nenne en mycket aktiv person, tränade och gick långa promenader. Och det här kunde hon fortsätta med även under behandlingen.

– Jag mådde inte så dåligt den gången. Så fort jag hade opererat mig var jag tillbaka. Jag jobbade och levde som vanligt, berättar Nenne.

Den andra gången var det tuffare. Hon blev illamående av cellgifterna, fruktansvärt trött, fick blodbrist och svårt att äta. Vikten bara rann av henne och hon gick ner 15 kilo på bara någon månad. Hon blev så pass sjuk att hennes liv hotades flera gånger.

– Jag blev också väldigt infektionskänslig, så jag gick inte till gymmet utan var ute och gick istället och simmade. Jag tränade också med 7 minute workout-appen och lite annat. Jag har ju tränat så länge att jag vet vad jag mår bra av. Dessutom har jag lite redskap hemma, säger hon.

Den träning som hon tyckte bäst om under behandlingen var yoga. Hon skötte den i allmänhet hemifrån med hjälp av en yoga-app. Då hon hade svårt att hitta energi till att köra pass med hög prestation och flås, kändes yogan som ett bättre allternativ. En riktig befrielse.

– Yoga var inte jobbigt på samma sätt utan var skönt, säger hon och fortsätter. Jag gick på några yogapass på gymmet, men jag tyckte att det var jobbigt. Det jag backade för var att gå till dit när jag inte hade något hår, inga ögonfransar och såg ut som ett skelett. Jag orkade helt enkelt inte med att folk tittade och tyckte synd om mig.

Att inte träna alls under behandlingarna var inte ett alternativ för henne. Läkarna sa till henne att hon skulle må bättre ju mer hon rörde på sig och det märkte hon verkligen.

Nu är Nenne som sagt färdigbehandlad sedan ett par år tillbaka, förutom hormonbehandlingarna som kommer att pågå i minst tio år, för att minska risken för återfall. Träningen på gymmet är åter en naturlig del av hennes liv.

– Nu är jag tillbaka på gymmet igen och har fått sällskap av min yngsta dotter. Vi hjälps åt att pusha varandra att komma iväg! Jag har också anlitat en PT ett par gånger i veckan vilket också hjälper mig att hålla igång, säger Nenne.

 

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Starta din kostnadsfria provträningsvecka här!

Hämtar personuppgifter...

Du har redan ett aktivt medlemskap och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har redan ett konto hos Actic och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har angett ett ogiltigt personnummer

Du kan tyvärr inte nyttja erbjudandet eftersom du är under 18 år. Välkommen till anläggningen med en förälder eller ansvarig betalare som är över 18 år så hjälper vi er.

Du kommer få en bekräftelse via mail och sedan är det bara att komma ner till din anläggning och starta din kostnadsfria provträning (OBS, kan bara utnyttjas 1 gång per 6 mån).

  • Behandling av personuppgifter

    Vi behandlar dina personuppgifter i syfte att administrera ditt avtal med oss, för att förbättra vårt tjänsteutbud och för att göra din upplevelse hos oss så bra som möjligt. Läs mer i vår personuppgiftspolicy och våra allmänna villkor.

  • Jag har läst och godkänner Actic´s villkor
  • Nu kör vi!

Nu kör vi!

Frågor och Svar