Träningstips

Vätternrundan i din takt

5 tips som tar dig 30 mil på cykel

Vissa av er satsat stenhårt på att cykla runt Vättern, hela på en gång, i juni. Då är ni säkerligen redan i full fart med er träning. Men vi andra då? Vi som gillar att cykla, men som tycker att 30 mil på ett bräde börjar likna dårskap. Ja, vi kan ju faktiskt ta det i vår egen takt och på vår vanliga cykel. Vad sägs om 30 mil på 30 dagar eller Vätternrundan på två veckor? Det är två rejäla utmaningar som kommer att kräva lite extra träning, beroende på hur tränad och cykelvan du är och hur hårt du väljer att satsa.

  1. Putsa på konditionen

Det blir inte lika kul att cykla om pulsen slår i taket direkt när du får lite motvind. Börja din cykelsatsning med att börja cykla till jobbet eller lägga in spinningpass på ditt träningsschema.

  1. Lyssna på pulsen

Ta hjälp av en pulsklocka för att se till att du inte trampar för hårt och går in i väggen. Det är lätt att bli överentusiastisk i början och då kroknar man gärna i slutet av passet.

  1. Stark cykelkropp

Ja, du blir stark i benen av att cykla, men en del muskler behöver lite mer kärlek än de får när du sitter på cykeln. Här får du fem styrkeövningar som inte kräver redskap men som gör underverk för din cykelkropp och som minskar risken för skador.

  1. Sträck ut!

Ska du cykla mycket är det läge att sträcka ut framsidan av din kropp eftersom du sitter lutad framåt över styret. Höftböjarna mår bra av att sträckas ut liksom bröstet. Stå i ett djupt utfall och gunga dynamiskt upp och ner för att sträcka ut höfterna och ligg med bröstryggen över en ihoprullad handduk med händerna över huvudet för att öppna upp bröstet. Lägg gärna in ett yogapass i veckan för att ta hand om stela muskler.

  1. Sitt rätt!

Ta en sväng förbi din cykelaffär och se till att få cykeln inställd så att den passar dig. Du kan ju passa på att få kedjan oljad, däcken pumpade och alla skruvar åtdragna när du ändå håller på.

Läs mer om hur du kan ta dig igenom en hel Svensk klassiker i din egen takt!

Frågor och Svar