Träningstips

Slutspurten inför Vätternrundan – 4 tips från Actic

Slutspurten inför Vätternrundan – 4 tips från Actic

Startskottet för årets Vätternrunda närmar sig och du är mitt uppe i de sista förberedelserna inför årets stora cykelutmaning. Ni har alla olika mål med Vätternrundan och det gör även att förberedelserna inför loppet ser olika ut för olika personer. Du kanske ska köra din första Vätternrunda detta år, eller så har du lång erfarenhet av detta lopp. Det viktigaste är att du utgår från dig själv och sätter mål utifrån dina förutsättningar.

Det är viktigt att du förbereder dig för kommande utmaning så att du känner dig redo för loppet och kan njuta av upplevelsen utan att behöva oroa dig för annat. Här ger Actic tips på förberedelser som du kan göra nu när startskottet närmar sig.

Cykla i ur och skur!

Såklart hoppas du på behagligt cykelväder under Vätternrundan, men vädret är tyvärr ingenting som går att påverka. Det kan vara både strålande sol och massor med regn under Vätternrundan, så förbered dig så mycket du kan genom att testa att cykla i alla möjliga väderslag och prova olika kläder för olika väder.

Cykla i grupp

Att träna på att cykla i grupp är väldigt nyttigt så att du känner dig bekväm under loppets gång. Att cykla i grupp är även ett sätt att dela upplevelsen med andra och ni kan peppa varandra genom träningspassen. Då vi alla har olika mål med Vätternrundan så är det bra om du ser till att du hittar likasinnade träningskompisar. På så vis kan ni känna att ni har liknande mål med loppet.

Träna på att äta medan du cyklar

Att träna på att äta medan du cyklar kan vara bra, då lär du magen att jobba med matsmältningen samtidigt som du tränar. Denna förmåga kommer du att dra nytta av, för du kommer att behöva massor med ny energi under loppets gång.

Kontrollera  dina cykeltillbehör

Att ha med sig ett reparationskit för cykeln är väldigt viktigt under Vätternrundan. Din cykel kan behöva reparation och detta kan ske mitt emellan två stationer där det finns Cykelservice. Se till att alla delar finns och att allting är helt, pumpa gärna upp innerslangen en gång innan loppet för att se att allting är helt. Kom ihåg att om du har bytt någon del på din cykel så kanske verktygen behöver ses över så att de passar din cykels alla komponenter.

Att vara förberedd med rätt material och många mil på cykeln är väldigt nyttigt och kommer att hjälpa dig genom loppet. Men glöm inte att förbereda dig mentalt för loppet, en positiv inställning kommer nämligen att hjälpa dig väldigt mycket. Vätternrundan är en riktig folkfest fylld av glädje och energi, njut av din tid på banan och var stolt över din kommande utmaning!

Tips på vidare läsning:

Actics träningsprogram för cyklister: Ett styrketräningsprogram som är anpassat för dig som cykeltränar.

 

Frågor och Svar