Träningstips

Simträna utomhus i sommar!

Träna simning i havet

Att få vandra ner till sjön eller havet för att ta sig ett dopp ger verkligen sommarkänslor. När Sveriges sommarväder tillåter det så passar vi gärna på att bada utomhus, vare sig vi är badkrukor eller inte. Att bada ger många positiva effekter i allmänhet då vi får vara utomhus och njuta av naturen, men en simtur i sjön ska även ses som en väldigt effektiv träningsform.

Annika Andersson, simexpert och personlig tränare på Actic, berättar att simning utomhus har många positiva egenskaper och effekter. Om du vill passa på att få din dagliga dos av träning samtidigt som du njuter av dagen vid stranden så kommer här lite tips och råd från Annika gällande att simma och vattenträna utomhus.

Vad ska du tänka på när du simmar i sjön eller havet?

Innan du funderar på att simma ute i det fria så ska du se till att simningen är säker. Du ska aldrig vara ensam när du beger dig ut i vattnet, se till att du har någon med dig och berätta för folk var du är och när du ska komma hem. Se till att inte simma rakt ut mot det djupa då det kan bli jobbigt för dig att simma tillbaka, simma i stället längst strandkanten. Vattnet kommer att vara lite tyngre att simma i utomhus då det finns strömmar och vågor. Räkna med att du inte orkar simma lika långt utomhus än vad du gör i en bassäng.

Vad finns det för fördelar med att simma i det fria?

Simning är en skonsam träningsform där hela kroppen får arbeta. Genom att träna simning utomhus får du njuta av sommaren på ett helt annat sätt. Du får befinna dig i naturen och (förhoppningsvis) känna solens sommarstrålar. I det fria vattnet får du arbeta lite mer för att ta dig framåt så det är väldigt bra träning.

Tips på träning i vatten utomhus?

Om det är grunt vatten där du befinner dig så finns det massor med aktiviteter du kan göra! Du kan ta med dig familjen eller vänner ut i vattnet och kasta frisbee, spela fotboll eller volleyboll. Att springa i vatten ger väldigt bra konditionsträning. Att leka kull är en klassisk lek som går galant att göra i grunt vatten, vi tränar genom att leka! Om det är djupt vatten så är såklart en uppfriskande simtur passande och det finns även prisvärda västar som kan användas för vattenträning. Dessa västar hjälper dig att flyta och gör att du bland annat kan jogga i vattnet, toppenbra träning för en dag på stranden!

Frågor och Svar