Träningstips

Så tränar du konditionen inför Vätternrundan

Maxa din kondition inför Vätternrundan

Att klara av ett längre lopp på cykeln innebär såklart att du bör ha en viss kondition och uthållighet för att resan ska bli någorlunda behaglig. Med viljan klarar man det mesta, men du kommer att klara av loppet bra mycket enklare och med största sannolikhet snabbare med en bra kondition. Med starkare hjärta kommer du kunna ge dina arbetande muskler syre så dom orkar fortsätta jobba.

Kroppen är ju fantastisk på så vis att den snabbt anpassar sig efter vad den utsätts för. Så om du tycker att de första träningspassen känns jobbiga är det bara att ha tålamod. Det kommer kännas bättre och bättre. Cykling är ju generellt sett en väldigt skonsam träningsform och perfekt att starta igång med om man är otränad.

Cykla utomhus eller inomhus?

På vintern då större delen av vårt land slukas i mörker ganska tidigt på dagen kan göra att utomhuscyklingen blir lite mer komplicerad. Om det dessutom är halt väglag blir det även en högre olycksrisk. Går temperaturen ner mot noll blir det också ett moment att sätta på sig rätt kläder som står emot kylan och vinden. Men har man bra lysen på cykeln, anpassade kläder och dubbade däck är det såklart möjligt att trampa på ute året om. Men om du är en av dem som kan tänka dig att förlägga cykelträningen några av dessa vintermånader inomhus finns det ändå stora möjligheter att komma i riktigt god form.

Spinning®, ett perfekt sätt att träna kondition

På många träningsanläggningar finns träningsformen ”Spinning”®. Då cyklar du på en stationär cykel tillsammans med andra. En instruktör lägger upp ett program med olika pulstoppar. Många av Actics anläggningar erbjuder olika typer av pass som innehåller t.ex. intervaller och backar och då och då dyker ofta lite längre pass upp. Toppen för dig som ska cykla ett lopp och bygga upp bra uthållighet. Längden på passen varierar ofta mellan 60-180 minuter.

Har du koll på din puls?

Går du på ett traditionellt spinningpass med en driven och peppande instruktör finns risk att du hamnar på en lite för hög puls om du inte lyssnar på kroppen ordentligt. Håll medvetet igen något de första veckorna och öka succesivt. Är man ovan med att veta vilken puls man tränar med kan en pulsmätare vara bra att köpa. Då kan man enkelt se sin puls och anpassa belastning och fart därefter. Vill du hellre sitta hemma och träna finns det bl.a så kallade ”Trainers” att köpa. Du sätter då upp din cykel du cyklar på ute på en ställning. Du kan på de flesta modeller ställa in olika motstånd för att simulera en visst typ av underlag.

 

Text: Fredrik Haglund, Platchef och PT på Actic i Västerås samt Triathlet med bl.a. 2 st Ironman Hawaii på meritlistan.

Foto: Micke Fransson/ Vätternrundan

Frågor och Svar