Maxa benstyrkan med benböj!​

Maxa benstyrkan med benböj!​

Benböj, en viktig del i styrketräningen som kan varieras i oändlighet! Den kan gå från att vara utan vikt, som en del av hemmaträningen till att lastas på med så mycket vikt att man inte trodde att det var möjligt. Effektiv övning, utan tvekan, för att bygga benstyrka och en stark rumpa. Men vad många glömmer är att den går att variera, dels för att träningen blir roligare och dels för att den tar lite olika om du belastar den lite olika. En par regler som däremot gäller alla benböj är att:

1. Det är inte farligt att gå djupare än 90 grader i knäleden. Just när knät är i höjd med höften är det faktiskt som känsligast, och då är det ju tokigt att vända rörelsen just där, framför allt om du har belastat den med yttre vikter. Gå så djupt du kan med god hållning i överkroppen.

2. Ju djupare du går, desto mer kopplar du in rumpan. Så böj djupt!

TIPS!
Om du har svårt att komma ner kan du testa att ställa hälarna på ett par små viktplattor.

 

Här kommer sex varianter att testa:

 

Air squat

Den vanliga knäböjen med bara egen kroppsvikt. En utmärkt hemmaövning eller som en del av uppvärmningen inför tyngre böj på gymmet. Armarna kan du med fördel ha utsträckta framför dig.

Goblet squat

Här belastar du böjen med en vikt som du håller framför bröstet. Den kommer att utmana hela din överkropp (förutom benen och rumpan förstås) mer eftersom du måste hålla upp ryggen mer aktivt när du belastar fram. Dessutom blir den tung i armarna och greppet.

Front squat

När du lägger en stång i frontrack, alltså på den lilla hylla som axlarna bildar när du lyfter upp armbågarna och bröstar upp dig, kommer bröstryggen att få sig en rejäl omgång. Testa med bara stången först och håll verkligen upp bröstet och ryggen. Kanske behövs inte mer vikt än så?

Box squat

Här kan du dels träna på att komma ner till ett önskat djup, om du till exempel tycker att det är svårt att lita på dina egna knän när du kommer djupt ner.

Den är också perfekt när man ska lära sig att inte komma fram med knäna för långt i sina benböj. Om du ska sätta dig på något kommer du automatiskt få höften och knäna i rätt läge, så på det sättet är det är jättebra nybörjarövning.

Men du kan också sätta dig lätt på lådan och därigenom slappna av lite i benen och rumpan för att sedan koppla på igen och pressa dig upp. Det gör dig stark i bottenläget.

Bulgarian split squat

Kan se ut som ett utfall, men är en benböj. I ett utfall ingår ett steg, här står du still. Det är en enbensböj som tar enormt mycket i det främre benets skinka och ger rejäl träningsvärk.

Back squat

Air squattens storebror. En stång högt upp på ryggen, perfekt hållning med spänd mage och rygg – ner och böj. Enkelt, starkt och roligt.

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Utmanande & inspirerande

Personlig träning

Vill du ha hjälp med att nå dina mål? Vi vet att de som tränar med en personlig tränare når sina mål i större utsträckning. Hos Actic träffar du alltid en professionell licensierad PT som hjälper och inspirerar dig till en mer aktiv livsstil. Vill du ha en kickstart eller nå nya nivåer i din träning så kan vi hjälpa dig. 

Läs mer!

Starta din kostnadsfria provträningsvecka här!

Hämtar personuppgifter...

Du har redan ett aktivt medlemskap och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har redan ett konto hos Actic och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har angett ett ogiltigt personnummer

Du kan tyvärr inte nyttja erbjudandet eftersom du är under 18 år. Välkommen till anläggningen med en förälder eller ansvarig betalare som är över 18 år så hjälper vi er.

Du kommer få en bekräftelse via mail och sedan är det bara att komma ner till din anläggning och starta din kostnadsfria provträning (OBS, kan bara utnyttjas 1 gång per 6 mån).

  • Behandling av personuppgifter

    Vi behandlar dina personuppgifter i syfte att administrera ditt avtal med oss, för att förbättra vårt tjänsteutbud och för att göra din upplevelse hos oss så bra som möjligt. Läs mer i vår personuppgiftspolicy och våra allmänna villkor.

  • Jag har läst och godkänner Actic´s villkor
  • Nu kör vi!

Nu kör vi!

Frågor och Svar