Träningstips

Kom igång med löpningen!

Det är inte för sent att börja springa

Du ser löpare överallt. De springer långt, de springer i backar och de springer intervaller. Men hur gör man om man inte har börjat springa än? Ta den här sommaren som startsträcka så är du en löpare när hösten kommer.

Tips 1 – börja lugnt

Det är så lätt att vilja för mycket i början, inte bara när du ska börja springa, utan det gäller all träning. Om du bestämmer dig för ett för tufft pass redan från början är risken överhängande att du blir så trött att du bestämmer dig för att aldrig göra det igen. Känn efter och följ kroppen. Testa något av passen under tips 5 och börja där. Känns det för lite? Ta i lite mer nästa gång. Träna inte för ofta, börja med ett par tre pass i veckan så att dina leder och ligament hänger med.

Och glöm inte heller att du ska öka försiktigt. Bara för att första passet kändes bra är det inte säkert att du är redo för en mils traillöpning som pass två.

Tips 2 – testa ett kort lopp

Att anmäla sig till ett kort lopp på cirka 5 kilometer är en bra draghjälp att hålla igång löpningen, som lätt känns lite motigt i början. Men ge dig själv tid. Loppet bör inte ligga månaden efter ditt första löppass, utan kanske tre månader efter att du satt igång.

Tips 3 – styrketräna

För att hålla din skadefri är det guld värt att styrketräna i kombination med dina löppass. Börja enkelt med övningar som utfall, vandrande planka och höftlyft.

Läs mer: Styrketräning för löpare

Tips 4 – var inte så hård mot dig själv

Vissa pass känns inte alls bra. Ibland kommer du att vara supertrött och flåsig. Och ibland missar man ett pass helt för att livet kommer emellan. Men du är inte dålig eller misslyckad bara för det. Ta det lugnt och ta nästa pass istället.

Tips 5 – några små pass att börja med

Pass 1: Gå raskt i 10 minuter, jogga 1 minut, gå i 2 minuter, jogga i 2 minuter, gå i 2 minuter, jogga 1 minut, gå i 2 minuter, jogga i 2 minuter. Fortsätt tills du har hållit på i 30 minuter.

Pass 2: Gå i fem minuter, jogga mycket lugnt i 15 minuter (det behöver knappt vara någon hastighetsskillnad från när du går fort, gå i fem minuter.

Pass 3: Hitta en backe som är ganska brant och tar cirka 30 sekunder att ta dig upp för. Värm upp genom att gå och jogga varannan minut i tio minuter. Sedan springer/går du raskt upp för backen. Gå ner. Gör nästa backlöpning direkt. Kör mellan fem och tio backintervaller.

Frågor och Svar