Träningstips

12 sista-minuten-tips inför Vasaloppet

Frisk, rätt klädd och några tekniktips

Det drar ihop sig inför en av årets stora höjdpunkter: Vasaloppsveckan!

Håll dig frisk!
Det kan vara lättare sagt än gjort att hålla influensavirusen borta så här i februari,  men det finns en hel del saker du kan göra för att åtminstone minska riskerna för en onödig sjukperiod:

 • Ät mycket frukt och grönsaker i olika färger, för att täcka in så många vitaminer, antioxidanter och andra näringsämnen som möjligt. Ett bra sätt att boosta immunförsvaret!
 • Ät ett återhämtningsmål med lite snabbare kolhydrater (som kroppen kan använda sig av snabbt) och protein i nära anslutning till dina långpass eller andra tuffa pass med hög intensitet. Immunförsvaret försämras när kroppens energilager är tömda, så det är viktigt att snabbt hjälpa kroppen att bygga upp sig igen. Ät tex en äggsmörgås, yoghurt med müsli eller en smoothie inom ca 30-45 minuter efter passet.
 • Prioritera din sömn! Sov minst 7-8 timmar per natt.
 • Håll dig torr och varm genom att byta på överkroppen direkt efter dina träningspass, även om du ska åka hem direkt.
 • Gör det till en vana att tvätta och sprita dina händer när du varit på jobbet, skolan eller hämtat på förskolan.
 • Undvik folktäta platser som tunnelbanan och stormarknader.

Klädsel

 • Klä dig enligt lager-på-lager-principen med flera tunna lager i funktionsmaterial. Merinoull är ett slitstarkt kvalitetsmaterial med bra andningsförmåga och det finns även många bra syntetmaterial. Undvik bomullsplagg, de torkar långsamt och blir tunga av svetten.
 • Om du blir för varm kan du alltid ta av dig något lager, men tänk på att applicera 5-minutersregeln. De första fem minuterna ska kännas lite kyliga, du blir snabbt varm när du börjar röra på dig.
 • Glasögon, öronlappar, extra handskar och skoskydd kan göra loppet till en mer behaglig upplevelse.

Vätska

 • Skaffa ett vätskebälte med en eller flera flaskor som du kan fylla på vid varje station. Elitåkare dricker var 15-20 minut under hela loppet, men för dig som motionär kan det ta upp till 1,5 timme mellan vätskekontrollerna. Redan vid 1-2 procents vätskeförlust påverkas prestationsförmågan negativt.

… Och så lite teknik

 • När du stakar, använd mycket mage i början på varje stavtag, sen drar du med armarna. Böj inte på knäna, utan böj istället i höftleden.
 • Vid djup stakning, passera knäna med dina händer när du gör stakrörelsen. Då sparar du på armarna.

Lycka till!

På Vasaloppet.se finns fler praktiska tips före och under loppet

Foto: Vasaloppet

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Utmanande & inspirerande

Personlig träning

Vill du ha hjälp med att nå dina mål? Vi vet att de som tränar med en personlig tränare når sina mål i större utsträckning. Hos Actic träffar du alltid en professionell licensierad PT som hjälper och inspirerar dig till en mer aktiv livsstil. Vill du ha en kickstart eller nå nya nivåer i din träning så kan vi hjälpa dig. 

Läs mer!

Starta din kostnadsfria provträningsvecka här!

Hämtar personuppgifter...

Du har redan ett aktivt medlemskap och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har redan ett konto hos Actic och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har angett ett ogiltigt personnummer

Du kan tyvärr inte nyttja erbjudandet eftersom du är under 18 år. Välkommen till anläggningen med en förälder eller ansvarig betalare som är över 18 år så hjälper vi er.

Du kommer få en bekräftelse via mail och sedan är det bara att komma ner till din anläggning och starta din kostnadsfria provträning (OBS, kan bara utnyttjas 1 gång per 6 mån).

 • Behandling av personuppgifter

  Vi behandlar dina personuppgifter i syfte att administrera ditt avtal med oss, för att förbättra vårt tjänsteutbud och för att göra din upplevelse hos oss så bra som möjligt. Läs mer i vår personuppgiftspolicy och våra allmänna villkor.

 • Jag har läst och godkänner Actic´s villkor
 • Nu kör vi!

Nu kör vi!

Frågor och Svar