Inspiration

Nybörjarträning – Få rätt start

Hitta rätt i din träning

Om du precis står i startblocken och ska börja träna har du säkert hört från någon peppig träningskompis som i princip bor i sina träningstajts att ”det är så himla roligt att träna” och ”det är ju bara att köra igång”. Men det är verkligen inte alls bara att köra igång – åtminstone inte för alla. Och det är långt ifrån säkert att det är roligt direkt heller. Att träna är att umgås med sin kropp och det är många som inte är ett dugg bekväma med det. Man ska stoppa ner sin lekamen i träningskläder och dessutom röra på den bland folk man inte känner. Men vet du, så har alla känt någon gång. Alla du ser på gymmet, även de där som lyfter tyngst, springer snabbast och är bäst på danspassen, har varit nybörjare någon gång.
För att din ingång på gymmet ska bli så bekväm och lustfylld som det bara går finns några tips du kan ta till dig av.

1. Nyårslöftet

Du står där på nyårsnatten, lite bubblig av champagne, skålar och bestämmer i samma stund att nu ska det bli en förändring. Från och med nu ska du träna fem dagar i veckan och späka din kropp tills den går att pressa ner i den där lilla bikinin i sommar. Ett nyårslöfte som går ut på att man ska gå från noll till hundra och dessutom helt utesluta saker som man verkligen gillar (läs god mat, sötsaker eller sofftid) kommer att misslyckas. Punkt. Det värsta du kan göra mot dig själv är att gå ut för hårt, satsa på alla plan samtidigt och göra allt på en gång. Det kommer att hålla i några veckor – dina tråkigaste veckor i livet. Sedan ramlar du tillbaka i dina gamla hjulspår och vips är allt bortkastat.
Tänk istället så här: ta lite i taget. Börja träna två gånger i veckan, ät godis en gång i veckan istället för varje dag, testa olika träningsformer tills du hittar något som du verkligen tycker är roligt. Bygg upp en livsstil som du känner att du kommer att kunna behålla för alltid.

2. Träningsformen

Även när det gäller vad du ska börja träna är det lätt att gå vilse. Man vill ha mycket på en gång, kör ett supertufft pass, får blodsmak i munnen och så mycket träningsvärk att man dagen efter bestämmer att aldrig någonsin göra om det igen. För att undvika det här scenariot är det bäst att gå ut lite lugnt.
Testa till exempel att börja simma. Det är skonsamt mot lederna som kan behöva klappas medhårs i början av träningskarriären, och ger heller inte så mycket träningsvärk. Däremot är det utmärkt träning för både konditionen och till viss del styrkan och rörligheten.
Du kan också testa att gå på ett gruppass – egentligen vilket som helst som du tror kan passa dig och din personlighet – men om du är helt otränad kanske du ska ducka för de allra tuffaste passen på schemat som till exempel ATC och Body Attack. Låt din kropp träna lite först. Lämpliga pass att börja med är Body balance, step- och dansklasser eller olika yogaformer.
Men fastna inte här, utan se till att redan efter ett par veckor lyckad träning utmana dig lite mer. Du kommer snart att känna vilken mix din kropp mår bra av. Och våra säga till instruktören ”Hej, jag är ny”. Då kommer du att få lite extra hjälp och det känns lite mer bekvämt.

3. Den personliga tränaren

Nej, man måste inte skaffa en personlig tränare, men har du tänkt att träna ensam i gymmet kan det vara en mycket bra investering just i början på din träningskarriär. Du får hjälp med teknik, träningsupplägg och tips på vad just du skulle behöva träna för att din kropp ska må bra.

4. Prestigen

Viktigast av allt – släpp på prestigen. Det här är saker du inte har testat förut – då kan man inte vara bäst i världen. Ingen är världsmästare första gången. Lek med kroppen och låt den hitta vad den och din hjärna gillar.

Hitta gym Bli medlem
Varukorg
Provträna
Kontakta oss Kontakta oss