Bättre vanor

Träna tillsammans med en kompis

Träna med din kompis

Svårt att komma iväg till gymmet? Stäm träff med en kompis! Då måste du dyka upp på er bokade tid, för visst tar det emot att avboka när du vet att någon väntar på dig. Att träna tillsammans med andra är dessutom supereffektivt för dina resultat. Här är ytterligare fem anledningar till varför du genast ska skaffa en träningskompis!

1. Två flugor i en smäll

Hinner du aldrig träffa dina vänner? Slå två flugor i en smäll och kombinera ett effektivt träningspass med en trevlig och social stund. Den positiva energin tillsammans med må-bra-endorfinerna från träningen gör dina pass till en riktig humörhöjare. Då är chansen betydligt större att nästa träningspass också blir av.

2. Tillsammans mot målet

Att kämpa tillsammans mot ett gemensamt mål är både roligt och inspirerande. När du är i en svacka finns din kompis där för att stötta, och vice versa. Men ni behöver såklart inte ha samma mål, ni kan peppa varandra på vägen ändå. Du kanske är en mästare på att ta täten under svettiga löpintervaller medan din kompis får dig att ge allt under tunga styrkeövningar. Ta vara på varandras styrkor…

3. Levande träningsredskap

… Och varandras kroppar! Parövningar är ett effektivt sätt att trolla fram en kombination av mjölksyra och skratt. Gör benböj med din kompis på ryggen, kör skottkärra med varandra eller plocka fram handskar och mitsar för en högintensiv boxningsrond. Låt fantasin flöda.

4. Du tränar hårdare

Att mäta sig med sin träningskompis ger resultat, det visar bland annat en studie i tidskriften Psychology of Sport and Exercise. Forskare lät två grupper stå i plankan så länge de orkade. Det första gänget fick sedan veta hur länge de andra hade stått, medan den andra gruppen inte fick någon information att jämföra sig med. Nästa omgång orkade den första gruppen stå fem procent längre i plankpositionen – medan den andra stod 18 procent kortare. Slutsats: Du tar ut dig mer om du tränar tillsammans med andra än när du är ensam under passet utan någon att mäta dig med.

 

Frågor och Svar