Bättre vanor

Redo för loppet?

Så förbereder du hela kroppen

Hösten är på ingång och så är även en uppsjö med lopp av olika längd och svårighetsgrad. Ska du springa något av dem? Kul! Det är ju något speciellt med att stå på startlinjen, känna stämningen från de andra löparna och tillslut nå den efterlängtade mållinjen.

Men, om loppet ska bli så där lyckat och härligt som det kan vara gäller det att du är väl förberedd från topp till tå. Nu börjar vi uppifrån och går nedåt.

Huvudet

Är det sol? Brukar du springa i keps eller solglasögon? Det kan vara skönt att slippa kisa sig genom hela loppet om det råkar vara så att ni springer vända mot solen. Men stopp nu! Ta inte första bästa strandsolglas och tro att det blir toppen att springa med dem. Testa först så att de sitter stabilt på näsan när du springer och inte skaver bakom öronen. Samma sak med kepsen som är ett bra redskap för att slippa regn i ögonen. Sitter den bra och har du kollat väderprognosen?

Sedan kommer vi till hörlurarna. Om du vill springa med musik eller prat i öronen måste du såklart ha hörlurar som sitter bra, inte far omkring eller har en sladd som du trasslar in dig i. Du vill inte heller att telefonen ska bli ett störande moment, utan bör försöka hitta ett funktionellt sätt att bära den med dig (som exempelvis i en telefonficka runt armen). Och har du bestämt vad du ska lyssna på? Är spellistan eller podden offline? Du vill inte behöva fippla med telefonen under loppet för att spellistan krånglar eller mottagningen är dålig.

 

Överkroppen

När det gäller kläder är det viktigaste att du har testat dem först! Gå inte och köp en helt ny outfit på vägen till starten för att den är cool. Det gäller att vara väl förberedd och ha sprungit i kläderna flera gånger innan loppet. Det som kan hända annars är att du för sent upptäcker att linnet hade en märklig söm under armen som ganska snart utvecklar ett stort skavsår. Är det någon söm du måste tejpa? Behöver du smörja huden under armarna med vaselin för att undvika skav? Eller åker t-shirten upp i ryggen när du springer? Allt sånt går att undvika om du har sprungit både ofta och långt i dina kläder. För kvinnor är sportbehån ett av de viktigaste plaggen, den måste sitta superskönt och ge rätt stöd. För män kan det vara idé att fundera på att tejpa bröstvårtorna för att undvika skavsår och oönskat blodvite när det skaver mot tyget. Det kanske inte känns så till en början, men ska du springa långt, ta det säkra före det osäkra!

Hur är vädret? Kommer du att behöva en överdragströja i början av loppet? Kan du ta den med dig resten av tiden eller behöver du en kompis längs banan som kan plocka upp den? Väst eller långärmat? Det finns väldigt tunna löparvästar som går att knöla ihop till en liten boll och hålla i handen resten av loppet om det blir för varmt.

Magen

Magen är ett kapitel för sig som kan utgöra skillnaden mellan ett lyckat lopp och ett fullständigt haveri. Så som du förbereder kläderna bör du även förbereda magen! Om du brukar äta lax och potatis eller spaghetti med köttfärssås, ladda då plötsligt inte med gröna smoothies och råkost innan du ska springa ett lopp. Ät som du brukar ända fram till loppet. Om du ska springa riktigt långt kan det vara läge att öka energiintaget en smula dagen innan, men du behöver inte vräka i dig mat, då kan du istället känna dig tung. För mycket mat i magen kan också resultera i löparmage.

Samma sak gäller för energitillskott under loppen. På de flesta lopp finns det du behöver vid vätske- och energistationerna, men om du vill ha med dig eget, testa att äta/dricka det i samband med en provrunda innan. Att ha med sig små godsaker ut på banan kan vara rena rama genidraget även mentalt. När det känns tungt, använd dina russin, chokladbitar eller barsbitar som lockbete åt dig själv, ”vid nästa kilometermarkering får jag äta några russin”. Nej, det låter kanske inte jättefestligt men när man springer långt funkar inte hjärnan som den brukar och även russin kan kännas sjukt frestande!

 

Underkroppen

Nu är vi tillbaka på ämnet kläder igen. Samma sak gäller för underkroppen som för överkroppen: testa kläderna först! Benen är oftast inte lika köldkänsliga som överkroppen och därför kan du köra med exempelvis shorts även om det är lite kyligt ute. Men om du ska springa i skogen eller ett hinderlopp kan ändå långa tajts vara att föredra för att undvika rivsår från terrängen eller hindren.

Ska du springa långt kan det vara bra att fundera över hur det kommer att kännas på insidan på låren eller längst kläderna sömmar. Vaselin är verkligen löparens bästa vän om man är skavsårsbenägen. Skav på insidan på låren är verkligen inte att föredra, du vill inte behöva springa bredbent efter halva loppet. Vaselin gör att huden på låren glider mot varandra lättare och skavsår är ett minne blott.

 

Fötterna

Fötterna är löparens bästa vänner, eller värsta fiender, beror på hur de mår. Om du springer mycket (eller inte, det här gäller alla) ta hand om fötterna! Inte bara inför lopp. Se till att du inte får förhårdnader som kan ställa till det och skava i skorna. Smörj fötterna och fila bort hård hud. Naglarna ska vara välklippta, men inte allt för kort då det kan skapa problem som nageltrång. Investera också i löparstrumpor! Det kan låta överdrivet, men löparstrumpor ventilerar bort fukt och har ofta lite tjockare tyg på ställen där det kan bli extra tryck när du springer.

Och se till att du har skor som passar. Du bör ha sprungit några mil i skorna innan du ger dig ut på ett lopp. Hittar du en skomodell som funkar bra för dig och dina fötter finns det ingen anledning att byta. Kör på den modellen, som oftast får uppdateringar varje år där det görs små förbättringar. Skulle modellen försvinna från marknaden, fråga en kunnig löpskoexpert vilken modell som är mest lik den du gillade. Skulle olyckan vara framme och du får en blåsa under loppets gång, se till att ha skavsårsplåster med dig. Det kommer att hjälpa och sitter betydligt bättre än ett vanligt plåster.

 

Lycka till med loppet!

 

Läs mer:

Boosta med c-vitamin
Hög tid för utomhusträning

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Starta din kostnadsfria provträningsvecka här!

Hämtar personuppgifter...

Du har redan ett aktivt medlemskap och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har redan ett konto hos Actic och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har angett ett ogiltigt personnummer

Du kan tyvärr inte nyttja erbjudandet eftersom du är under 18 år. Välkommen till anläggningen med en förälder eller ansvarig betalare som är över 18 år så hjälper vi er.

Du kommer få en bekräftelse via mail och sedan är det bara att komma ner till din anläggning och starta din kostnadsfria provträning (OBS, kan bara utnyttjas 1 gång per 6 mån).

  • Behandling av personuppgifter

    Vi behandlar dina personuppgifter i syfte att administrera ditt avtal med oss, för att förbättra vårt tjänsteutbud och för att göra din upplevelse hos oss så bra som möjligt. Läs mer i vår personuppgiftspolicy och våra allmänna villkor.

  • Jag har läst och godkänner Actic´s villkor
  • Nu kör vi!

Nu kör vi!

Frågor och Svar