Bättre vanor

Dra åt skogen!

Skogen ger oss lugn och energi

Skogen kallar! I Sverige är vi, våra stora skogstillgångar till trots, väldigt urbaniserade och många av oss kommer i princip aldrig ut i skogen. Men behöver det vara så farligt då, tänker du kanske nu. Nej, farligt är det kanske inte men faktum är att vi skulle kunna förbättra folkhälsan rätt rejält om vi bara tog oss till skogs oftare, åtminstone om man ska tro på svensk och internationell forskning. Täby kommun har till och med gjort ett framgångsrikt försök med natur på recept där människor med lätt depression uppmanades att gå promenader i naturen och fler kommuner och landsting är på gång.

Och ju mer vi forskar om naturens positiva påverkan på oss, desto mer förstår vi hur viktigt det är för oss. I en studie från 2005 angav 80 procent av svenskarna att det var nödvändigt för livskvaliteten att vistas i naturen. Bara fyra procent av oss ansåg att naturen helt saknade betydelse för hur vi mår. Att vi mår bra av fysisk aktivitet har vi vetat länge, men visste du att du kan boosta den hälsoeffekterna och du dessutom tränar utomhus? Och vad passar väl bättre än att börja ett skogigare liv när det är varmt och ljust ute?

 

 • Att vara ute i naturen sänker pulsen, släpper på muskelspänningar och blodtrycket stabiliseras.
 • Du ökar till upptag av D-vitamin eftersom du träffas av fler solstrålar.
 • Din mentala hälsa kan förbättras med upp till 50 procent om du tränar i naturen jämfört med om du tränar inomhus, enligt engelsk forskning.
 • Forskning visar att du inte ens behöver gå ut för att dra nytta av naturens goda kraft. Bara åsynen av natur och skog är stressdämpande, och patienter på sjukhus som har utsikt över natur upplevde mindre smärta och oro och tillfrisknade snabbare.
 • Att ta en promenad i skogen gav bättre återhämtning för en stressad person än såväl promenad i bebyggt område och en lässtund i en mysig fåtölj.
 • Men varför? Ja, en av orsakerna verkar vara att naturen inte kräver vår uppmärksamhet. I samhället idag träffas vi av mängder av intryck varje dag som alla skriker åt oss att lägga märke till dem. I naturen får vi också sinnesintryck, men inga som kräver vår uppmärksamhet utan vi få själva välja vad vi vill titta och lyssna på. Dessutom är vår hjärna fortfarande kvar på savannen, det är vi som har rusat därifrån snabbare än evolutionen har gjort, så det är inte så konstigt att hjärnan gillar att ”komma hem”.

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Utmanande & inspirerande

Personlig träning

Vill du ha hjälp med att nå dina mål? Vi vet att de som tränar med en personlig tränare når sina mål i större utsträckning. Hos Actic träffar du alltid en professionell licensierad PT som hjälper och inspirerar dig till en mer aktiv livsstil. Vill du ha en kickstart eller nå nya nivåer i din träning så kan vi hjälpa dig. 

Läs mer!

Starta din kostnadsfria provträningsvecka här!

Hämtar personuppgifter...

Du har redan ett aktivt medlemskap och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har redan ett konto hos Actic och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har angett ett ogiltigt personnummer

Du kan tyvärr inte nyttja erbjudandet eftersom du är under 18 år. Välkommen till anläggningen med en förälder eller ansvarig betalare som är över 18 år så hjälper vi er.

Du kommer få en bekräftelse via mail och sedan är det bara att komma ner till din anläggning och starta din kostnadsfria provträning (OBS, kan bara utnyttjas 1 gång per 6 mån).

 • Behandling av personuppgifter

  Vi behandlar dina personuppgifter i syfte att administrera ditt avtal med oss, för att förbättra vårt tjänsteutbud och för att göra din upplevelse hos oss så bra som möjligt. Läs mer i vår personuppgiftspolicy och våra allmänna villkor.

 • Jag har läst och godkänner Actic´s villkor
 • Nu kör vi!

Nu kör vi!

Frågor och Svar