Bättre vanor

17 timmars träningsvecka

Klarar du de nya rekommendationerna?

De som hade svårt att komma upp i de gamla rekommendationerna om 30 minuter rask promenad om dagen kommer säkert sätta morgonkaffet i vrångstrupen nu, för håll i er: Den optimala träningsdosen är 17 timmar i veckan.

Va!? 17 timmar?!

Ja, 17 timmar. Men lugn. Det handlar inte om att springa intervaller, köra tung styrketräning eller spinningpass i 17 timmar. Nej, du får räkna med all fysisk aktivitet, som shoppingturen, trädgårdsarbetet och promenaden till tåget. Man kunde se att det som fick störst effekt var att gå från ingen aktivitet till viss aktivitet, helt enkelt att gå från att sitta stilla till att röra sig. .Och när man var uppe i 17 träningstimmar i veckan slutade hälsofördelarna att öka även om man tränade ännu mer. Och du kan ju mer än halvera den rekommenderade träningstiden om du ökar intensiteten. Om du tränar så här mycket kan du minska risken för till exempel bröstcancer, ändtarmscancer, diabetes, stroke och hjärtinfarkt.

Läs mer: 13 anledningar till att yoga är så bra för dig

Den här forskningen har mycket på fötterna. Den baseras på drygt 170 studier som tillsammans ger mer än 149 miljoner år som försökspersonernas fysiska aktivitet har övervakats. Ett hyggligt underlag helt enkelt.

Men hur i hela friden ska man få in så mycket träning? Ja, det bästa sättet är att ta en vanlig vecka och faktiskt skriva upp hur mycket du rör på dig. Då vet du ditt utgångsläge. Sedan är det bara att sätta igång att öka!

 • Planera in ett extra pass på gymmet varje vecka.
 • Se till att cykla eller gå till gymmet. Eller varför inte jogga?
 • Ställ bilen och ta cykeln till jobbet. Antingen hela vägen eller en bit. Fundera på hur mycket längre tid det egentligen skulle ta att ta cykeln jämfört med bilen. För många så är skillnaden inte så stor, framför allt om du bor i en större stad där det lätt blir köer.
 • Ta en promenad efter middagen. Skönt för er som drabbas av lunch- och middagskoma.
 • Har du en hund eller en barnvagn som du brukar strosa runt med? Öka bara hastigheten lite så räknas det in i dina 17 timmar.
 • Släng robotdammsugaren och robotgräsklipparen. Använder du kroppen till de jobben i stället får du räkna in dyrbara minuter.
 • Skippa allt vad hissar och rulltrappor heter. Gå i trappor är rena rama pulsfesten.
 • Avsluta dina styrketräningspass med att cykla, ro eller springa lite på konditionsmaskinerna för att förlänga passet lite och få upp pulsen lite extra.
 • Istället för att läsa en bok i soffan, ladda ner en bra bok eller dokumentär i telefonen och ta med boken ut på långpromenad.

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Utmanande & inspirerande

Personlig träning

Vill du ha hjälp med att nå dina mål? Vi vet att de som tränar med en personlig tränare når sina mål i större utsträckning. Hos Actic träffar du alltid en professionell licensierad PT som hjälper och inspirerar dig till en mer aktiv livsstil. Vill du ha en kickstart eller nå nya nivåer i din träning så kan vi hjälpa dig. 

Läs mer!

Starta din kostnadsfria provträningsvecka här!

Hämtar personuppgifter...

Du har redan ett aktivt medlemskap och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har redan ett konto hos Actic och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har angett ett ogiltigt personnummer

Du kan tyvärr inte nyttja erbjudandet eftersom du är under 18 år. Välkommen till anläggningen med en förälder eller ansvarig betalare som är över 18 år så hjälper vi er.

Du kommer få en bekräftelse via mail och sedan är det bara att komma ner till din anläggning och starta din kostnadsfria provträning (OBS, kan bara utnyttjas 1 gång per 6 mån).

 • Behandling av personuppgifter

  Vi behandlar dina personuppgifter i syfte att administrera ditt avtal med oss, för att förbättra vårt tjänsteutbud och för att göra din upplevelse hos oss så bra som möjligt. Läs mer i vår personuppgiftspolicy och våra allmänna villkor.

 • Jag har läst och godkänner Actic´s villkor
 • Nu kör vi!

Nu kör vi!

Frågor och Svar