Äta rätt

Yoghurt – frukostfavorit på hela dagsmenyn

Mättande magkompis

Känner du någon som aldrig har suttit med en tallrik yoghurt till frukost? I så fall är du nog i minoritet. Yoghurten har sedan 70-talet varit en av de riktigt tunga frukostklassikerna i Sverige. Men själva ordet är turkiskt och betyder mjölk. Och mjölk är just vad det handlar om, mjölk med bakterier närmare bestämt. Snälla bakterier som syrar yoghurten och gör den tjock och gör att den smakar just yoghurt och inte fil, som ju också är syrad mjölk. Bakterierna har inte hamnat i mjölken av en slump utan tillsätts i mjölken för att den ska bli just yoghurt. Mjölksyrabakterierna bryter dessutom ner en del laktos så att yoghurten innehåller mycket mindre laktos än mjölk. Därför kan en del laktosintoleranta ändå äta vanlig yoghurt. Bakterierna finns naturligt i våga magar och ett tillskott är bara bra, så mångas magar mår toppen av yoghurt. Yoghurt innehåller också en hel del protein som gör att du håller dig mätt länge och dessutom har det visats i olika studier att yoghurt motverkar karies, övervikt, hjärtsjukdomar och högt blodtryck. Åtminstone om du håller tassarna borta från de sockrade varianterna.

Men yoghurt är mer än frukost. Testa att ha med yoghurt som en del av dagens alla mål.

Frukost: bananbröd

2 mogna bananer (gärna övermogna och brunprickiga)

1 ägg

2 dl naturell yoghurt

2 tsk bikarbonat

3 dl havregryn

1 dl vete- eller grahamsmjöl

1 tsk salt

1 dl valnötter

Sätt ugnen på 200 grader. Mosa bananerna i en skål. Bryt sönder valnötterna och blanda alla torra ingredienser i en bunke. Knäck ner ägget och häll ner yoghurten och blanda med bananerna. Blanda ihop bananmoset med de torra ingredienserna och häll ner smeten i en smord och bröad form. Grädda bananbrödet i ugnen i cirka 45 minuter.

Mellanmål: Smoothie med yoghurt, jordnötssmör och spenat

1 dl mjölk

1 dl naturell yoghurt

1 liten banan

1 msk jordnötssmör

3 dl babyspenatblad

Mixa alla ingredienser tills det är slätt. Drick!

Läs mer: Proteinrika mellanmål efter träningen

Middag: Raita

En frisk och god yoghurtsås som passar med de flesta heta maträtter, speciellt med indiska smaker.

1½ dl turkisk yoghurt

1½ finhackad gurka (gärna urkärnad)

2 msk finhackad koriander

2 msk finhackad salladslök

¼ tsk malen koriander

¼ tsk spiskummin

Salt och peppar

Blanda alla ingredienser och salta och peppra efter egen sma

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Utmanande & inspirerande

Personlig träning

Vill du ha hjälp med att nå dina mål? Vi vet att de som tränar med en personlig tränare når sina mål i större utsträckning. Hos Actic träffar du alltid en professionell licensierad PT som hjälper och inspirerar dig till en mer aktiv livsstil. Vill du ha en kickstart eller nå nya nivåer i din träning så kan vi hjälpa dig. 

Läs mer!

Starta din kostnadsfria provträningsvecka här!

Hämtar personuppgifter...

Du har redan ett aktivt medlemskap och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har redan ett konto hos Actic och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har angett ett ogiltigt personnummer

Du kan tyvärr inte nyttja erbjudandet eftersom du är under 18 år. Välkommen till anläggningen med en förälder eller ansvarig betalare som är över 18 år så hjälper vi er.

Du kommer få en bekräftelse via mail och sedan är det bara att komma ner till din anläggning och starta din kostnadsfria provträning (OBS, kan bara utnyttjas 1 gång per 6 mån).

  • Behandling av personuppgifter

    Vi behandlar dina personuppgifter i syfte att administrera ditt avtal med oss, för att förbättra vårt tjänsteutbud och för att göra din upplevelse hos oss så bra som möjligt. Läs mer i vår personuppgiftspolicy och våra allmänna villkor.

  • Jag har läst och godkänner Actic´s villkor
  • Nu kör vi!

Nu kör vi!

Frågor och Svar