Äta rätt
Varmrökt lax med äppelröra
Ingredienser:
- 4 portioner valfritt gryn
- 3 dl gräddfil
- 1 msk svensk senap
- 1/3 purjolök
- 2 äpplen
- 500 g broccoli
- ½ tråg sockerärtor, 75 g
- 2 msk smör
- ca 400 varmrökt lax
Tillagningstid:
25-30 min (aktiv tid)
25-30 min (total tid)
Gör så här:
- Koka valfritt gryn till 4 personer (gärna bulgur).
- Koka upp 1½ liter vatten och 1 msk salt i en kastrull (till grönsakerna).
- Äppeltzatziki (skål): Blanda 3 dl gräddfil med 1 msk svensk senap och 1 krm salt i skålen. Skölj och finstrimla 1/3 purjolök (vita delen). Skölj och grovriv 2 äpplen. Blanda ner purjon och äpplet i skålen med gräddfil.
- Grönsaker (kastrull): Ansa och skär 500 g broccoli i buketter och bitar. Koka broccolin i 3 min. Tillsätt ½ tråg sockerärtor (75 g) när 1 min återstår av broccolins koktid. Häll av vattnet och rör ner 2 msk smör i kastrullen med grönsaker.
- Ta fram ca 400 g varmrökt lax och servera med grynen, äppel- tzatzikin och de smörslungade grönsakerna.
Smaklig måltid!
Källa: Middagsfrid (www.middagsfrid.se)