Äta rätt

Sommarens granolarecept

Grymmaste, godaste granolan

Nu när bärsäsongen närmar sig med stormsteg gäller det att ta tillvara på varje tillfälle att få i dig denna kraftkälla. Inte minst frukosten är ett bra tillfälle att äta bär med turkisk yoghurt eller mjölk och – just det, man vill ju gärna ha något knaprigt till. Granola till exempel! Ni vet den där lite knaprigare och godare varianten av müsli som ofta innehåller stora mängder socker. Men måste det verkligen vara så? Nej, om du gör egen granola kan du själva bestämma hur mycket du vill söta och med vad. Du kan ju välja honung eller lönnsirap som i sig själv har bra egenskaper, som att vara antibakteriellt och innehålla mineraler. Dessutom kan du passa på att stoppa granolan full med goda nyttigheter. Det kan vara frön och gryn som ökar proteinhalten och håller dig mätt länge, torkad frukt eller bär för lite extra energi.

För att undvika att din granola förvandlas till smulig müsli så rör inte för mycket i den när den är i ugnen. Handskas också mycket försiktigt med den när den svalnar, så att du inte smular sönder de knapriga små klumparna.

Bärgranola

2 tsk rapsolja
1 dl lönnsirap
2 tsk honung
8 dl havregryn
1 tsk vaniljextrakt
1 dl solrosfrön
4 msk sesamfrön
1 dl pumpafrön
1,5 dl mandelspån
1, 5 dl torkade bär (finns ofta i bakningshyllan i affären)
1 dl kokosflingor

Sätt ugnen på 150 grader, varmluft. Blanda olja, lönnsirap, honung och vanilj i en stor skål. Häll i resten av ingredienserna, utom de torkade bären och kokosen. Blanda väl. Sprid ut granolan på en plåt och baka den i ugnen i 15 minuter. Tillsätt sedan kokos och torkade bär och ställ tillbaka i ugnen i 10–15 minuter. Ta ut granolan från ugnen och häll försiktigt över den i en stor skål och låt den svalna. Granolan håller i en månad om du förvarar den i en burk med lock.

 

Granola med äpple och kanel

7 dl havregryn
2,5 dl pumpafrön
1 dl lönnsirap eller honung
2 tsk kanel
¼ tsk kardemumma
½ tsk salt
1,5 dl äppelmos
1 msk rapsolja
½ tsk vaniljextrakt
2,5 dl hackade torkade äpplen

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda havregryn, pumpafrön, lönnsirap, kanel, kardemumma och salt i en stor skål. Rör ihop äppelmos, rapsolja och vaniljextrakt i en liten kastrull och låt stå 10 minuter på låg värme. Häll äppelsåsen över de torra ingredienserna och blanda väl. Sprid ut granolan på en plåt med bakplåtspapper och baka i ugnen i 45 minuter. Rör om försiktigt ett par tre gånger under tiden. Ta ut granolan och tillsätt de torkade äpplena. Låt granolan svalna och häll sedan över den i en stor burk med lock.

 

Chiagranola

5 dl havregryn
2 dl grovhackade mandlar
1,5 dl chiafrön
1,5 dl kokosflingor eller osötade kokoschips
1 dl honung
1 dl kokosolja
1 msk kokossocker
½ tsk salt
1 tsk vaniljextrakt
2 msk äggvita

Sätt ugnen på 150 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt. Blanda havregryn, mandlar, chiafrön, salt och kokos i en stor skål. I en mindre skål blandar du honung, kokosolja, kokossocker, vaniljextrakt och äggvita.

Häll vätskan över de torra ingredienserna och rör om ordentligt. Sprid ut granolan jämnt på plåten och baka i ugnen i 45 minuter. Rör om försiktigt ett par gånger under tiden. Ta sedan ut plåten och låt svalna i minst 30 minuter innan du bryter sönder granolan så att klumparna bli så stora som du vill ha dem. Lägg granolan i en burk med lock. Servera gärna granolan med färsk persika och yoghurt.

Läs mer:

Mer grönsaker i maten!

Det våras för sparrisen

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Starta din kostnadsfria provträningsvecka här!

Hämtar personuppgifter...

Du har redan ett aktivt medlemskap och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har redan ett konto hos Actic och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har angett ett ogiltigt personnummer

Du kan tyvärr inte nyttja erbjudandet eftersom du är under 18 år. Välkommen till anläggningen med en förälder eller ansvarig betalare som är över 18 år så hjälper vi er.

Du kommer få en bekräftelse via mail och sedan är det bara att komma ner till din anläggning och starta din kostnadsfria provträning (OBS, kan bara utnyttjas 1 gång per 6 mån).

  • Behandling av personuppgifter

    Vi behandlar dina personuppgifter i syfte att administrera ditt avtal med oss, för att förbättra vårt tjänsteutbud och för att göra din upplevelse hos oss så bra som möjligt. Läs mer i vår personuppgiftspolicy och våra allmänna villkor.

  • Jag har läst och godkänner Actic´s villkor
  • Nu kör vi!

Nu kör vi!

Frågor och Svar