Äta rätt
Rökt lax med rostade blomkål & cashew-& rucolapesto
Ingredienser:
- 1 bakpotatis
- 300 g persiljerötter
- 800 g blomkål
- 2½ msk + 1 dl olivolja
- ½ tråg ruccola, 100 g
- 1 påse cashewnötter, 100 g
- 1 vitlöksklyfta
- 1 gul paprika
- ca 400 g varmrökt lax
Tillagningstid:
20 – 25 min (aktiv tid)
30 – 35 min (total tid)
Gör så här:
- Blomkål + rotfrukter (djup ugnsplåt): Sätt ugnen på 225°. Skrubba och skär 1 bakpotatis i 2 cm stora bitar och 300 g persiljerötter i 2 cm stora slantar. Rosta högt upp i ugnen i närmare 15 min.
- Skär 800 g blomkål i 1 cm breda skivor. Ta ut plåten och lägg på blomkålen. Ringla över 2½ msk olivolja, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Stek högt upp i ugnen i ytterligare 20 min.
- Cashew- & rucolapesto (mixerbunke & stavmixer): Mixa 50 g sköljd rucola, 1 dl olivolja, 1 påse cashewnötter (100 g), 1 pressad vitlöksklyfta, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar till en slät röra.
- Tärna 1 gul paprika. Bryt sönder ca 400 g varmrökt lax i mindre bitar.
- Stor skål: Ta ut plåten med blomkålen och rotfrukterna och blanda dem med cashew & rucolapeston samt 50 g sköljd rucola. Strö över paprikan.
- Servera de varma grönsakerna med den varmrökta laxen och rucolapeston.
Smaklig måltid!
Källa: Middagsfrid (www.middagsfrid.se)