Äta rätt
Pasta persto á la middagsfrid
Den här rätten funkar bra som matlåda inom 2-3 dagar efter tillagning. Den kan gärna ätas rumstempererad som en pastasallad. Peston kan mixas kvällen före (punkt 2). Solroskärnor är rika på protein, mineraler, vitaminer och omättade fettsyror.
Ingredienser:
- ½ tråg rucola, 35 g
- ½ påse riven ost, 75 g
- 1 dl + 1 msk olivolja
- 1 vitlöksklyfta
- 1 påse solroskärnor, 50 g
- 1 zucchini
- 3/5 ask körsbärskvisttomater, 300 g
- 250 g mozzarella
- 4 portioner pasta
- 1 paket prosciutto, 70 g
Tillagningstid:
35 – 40 min (aktiv tid)
35 – 40 min (total tid)
Gör så här:
- Koka upp 3 liter vatten med 1 msk salt i en stor kastrull (till pastan).
- Pesto: Skölj ½ tråg rucola (35 g). Mixa rucolan med ½ påse riven ost (75 g), 1 dl olivolja, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 påse solroskärnor (50 g), 1½ krm salt och 1 krm svartpeppar med en stavmixer i en mixerbunke till en slät pesto.
- Skär 1 zucchini i 1 cm breda halvmånar. Hetta upp 1 msk olivolja i en stekpanna och stek zucchinin på medelhög värme i 4-5 min. Krydda zucchinin med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Lägg zucchinin på en tallrik.
- Halvera 3/5 ask körsbärskvisttomater (300 g). Skär 250 g mozzarella i grova bitar.
- Koka valfri pasta till 4 personer.
- Blanda den nykokta pastan med zucchinin och peston i en stor skål. Tillsätt tomaterna och mozzarellan. Fördela 1 paket prosciutto (70 g) på toppen. Klart att servera!
Smaklig måltid!
Källa: Middagsfrid (www.middagsfrid.se)