Äta rätt

Middagsfrid inspirerar: Ekologisk och hälsosam mat

Kicki Theander, grundare av Middagsfrid, har en passion för vacker, nylagad och giftfri mat. Färgsprakande grönsaker, tillagade på olika sätt, är det hon brinner mest för.

Till en bra middag tycker Kicki att det ska vara både varma tillagade grönsaker och råa grönsaker i någon form, t.ex. en sallad. Hon förklarar dock att det inte behöver vara just sallad i en sallad. En sallad kan bestå av finstrimlad rödkål, apelsin, granatäpple och persilja. Rå skivad fänkål, valnötter och rött äpple med citron- och senapsdressing är fantastiskt också. En annan näringstät favorit som passar till allt är kokta gröna linser, finhackad morot, rödlök och gul paprika, ljusa russin, strimlad basilika och en äppelcidervinägrett. Genom att äta många olika färger får man i sig en mycket bra näringsvariation som höjer immunförsvaret.

Med giftfri mat menar Kicki mat utan bekämpningsmedel, E-nummer och hormonstörande ämnen. Hon berättar att genom att välja ekologiskt slipper du bekämpningsmedel, vilket är bra både för dig och din familj samt de som jobbar på grönsaksodlingarna som slipper hantera gifter. Du bidrar också till ett hållbart jordbrukskretslopp eftersom ekologiska odlingar inte får använda konstgödsel. De använder djurens spillning som gödsel, vilket gör att näringen cirkulerar på gården istället för att rinna ut i vattendragen och skapa övergödning.  När du väljer ekologiskt kött och ekologiska ägg vet du att djuren både fått ekologiskt odlat foder och att de fötts upp under bättre former än konventionellt uppfödda djur.

För att undvika tungmetaller och andra hormonstörande ämnen berättar Kicki att hon undviker fisk från Östersjön och svenska insjöar. Hon letar efter fisk från stora hav eller KRAV-odlad fisk och tror på att äta så mycket färsk nylagad mat som möjligt samt minimera fabriksbehandlad mat från burk och kartong. Hennes råd är att hellre köpa fisk, ägg och hela färska grönsaker som morötter, broccoli och zucchini än fiskpinnar, färdiga pannkakor och grönsakssoppa på burk. Om tiden är knapp, går det ju bra att köpa färdiglagat ibland. När Kicki själv söker sådana genvägar väljer hon så långt det är möjligt mat utan E-nummer. KRAV-märket ger vägledning, eftersom KRAV bara godkänner en liten del av alla tillåtna E-nummer inom EU. Du slipper undan de värsta tillsatserna.

Hälsosam mat är för Kicki Theander på Middagsfrid ganska enkelt. Hon vill ha helt vanlig obesprutad mat utan tillsatser med stor tonvikt på frukt, grönt och baljväxter och med mycket variation.

Läs mer om Middagsfrid på www.middagsfrid.se

Frågor och Svar