Äta rätt

Påsk med äggstra allt!

Därför är ägg så nyttigt

Nu närmar sig påsken och vi kommer att trycka i oss ägg som aldrig annars. Hade det varit på åttiotalet hade vi vid den här tiden fått läsa en ansenlig mängd artiklar om att vi borde akta oss för att föräta oss på ägg så att vi plötsligt sitter där på andra sidan påsken med skyhögt kolesterol. Nu vet vi som tur är bättre och det är fritt fram att frossa i ägg – ett av världens bästa livsmedel.

Ett av världens bästa, minsann? Jo, det är faktiskt sant. Du skulle klara dig rätt länge på att äta bara ägg. Det innehåller mycket protein (ett ägg innehåller ungefär 7 gram protein) så att behålla muskler och bygga upp resten av kroppen skulle inte vara några problem. Dessutom får du i dig rejält med D-vitamin, vitamin B12, folat, järn, selen och bra fettsyror som till exempel hjärnan, hjärtat och kärlen mår bra av. Men ok, inte ens de mest äggälskande människorna skulle väl få för sig att äta uteslutande ägg, de saknar t.ex. fibrer, men för många skulle det vara en bra idé att äta mer ägg. Du kan få upp näringsvärdet på din mat rejält genom att lägga till ägg, till exempel i ditt potatismos, på din macka, göra pannkakorna lite äggigare genom att minska mängden mjölk och mjöl och lägga till ett till ägg eller äta två stekta ägg till din pyttipanna.

Tillhör du muskelbyggarsläktet som gör omeletter på bara äggvitor? Sluta med det. Inte bara för att du tar bort den goda smaken utan för att det är i äggulan alla nyttigheter sitter, förutom proteinet. Måltiden blir inte komplett utan gulan, helt enkelt.

8 äggiga fakta

  1. Det är ingen skillnad på bruna och vita ägg, förutom just färgen på skalet. Färgen beror helt enkelt på vilket färg det är på hönan som har värpt det.
  2. Är äggen svårt att skala? Då är det förmodligen riktigt färskt, för då klibbar hinnorna som finns under skalet i varandra. Det bästa du kan göra för att underlätta är att köpa ägg i förväg och koka dem när de är minst en vecka gamla.
  3. Äggen håller bättre om de förvaras med den spetsiga sidan nedåt. De behöver inte stå i kylskåp, men om du förvarar dem kallt så kan de hålla i upp till två till tre månader, alltså mycket längre än bäst-före-datumet på förpackningen.
  4. Om du har ett ägg som du inte vet om det är kokt eller inte kan du göra ett enkelt test. Lägg det på bordet och snurra på det. Om det är kokt snurrar det långsamt och ojämnt, om det är okokt snabbt och jämnt.
  5. Ägg är inte bara nyttigt, det är klimatsmart också. När man framställer 1 kg ägg bildas 1,5 kg växthusgaser, jämfört med 13,4 kg för nötkött.
  6. En höna värper allt ifrån 100 till 350 ägg om året, beroende på ras och om de är framavlade värphöns, och de struntar i om det finns en tupp i närheten eller inte, de värper ändå.
  7. Det går inte bara att äta ägg från höns, utan också gås, vaktel, anka, struts och emu.
  8. Skalet på stora ägg är tunnare än på små ägg eftersom skalet består av lika mycket kalcium oavsett hur stort ägget är.

Nyheter på påskbordet!

Här kommer tre förslag på nya rätter att kröna påskbordet med. Smaklig måltid!

Shashouka

  • 1 msk olivolja
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 paprika, röd eller grön, hackad
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk milt chilipulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 nypa kajennpeppar
  • 1 nypa socker
  • Salt och peppar
  • 5–6 ägg
  • Persilja till garnering

Värm olivoljan i en djup stekpanna och lägg i löken. Stek några minuter tills den är mjuk. Lägg i den pressade vitlöken och stek ett par minuter till. Tillsätt paprikan och låt stå i 5–7 minuter. Tillsätt tomaterna och tomatpurén och blanda. Sedan tillsätter du kryddorna och sockret och rör väl.

Knäck ner äggen i tomatblandningen med mellanrum mellan varje. Sätt lock på stekpannan och låt sjuda på låg värme i 10–15 minuter beroende på hur hårdkokta du vill ha äggen. Garnera med persilja.

Äggbakelser med skinka och spenat

  • 1 paket färdig pajdeg
  • 4 stora ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 ½ dl rökt skinka i små bitar
  • 2 salladslökar, hackade
  • 2 dl babyspenat, grovhackad
  • 1 msk finhackad dill
  • 2 tsk dijonsenap
  • Salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader med gallret långt ner. Rulla ut pajdegen och skär ut 12 rundlar. Lägg ner rundlarna i muffinsformar i teflon och pressa ner dem i formarna och upp lite på kanten. Kyl i 10 minuter.

Under tiden vispar du ihop ägg, mjölk, grädde, spenat, dill, lök, senap, salt och peppar. Dela upp äggsmeten i pajformarna och baka dem i ugnen i cirka 22 minuter. Servera varma.

Äpplefluff med bär

  • Äggvitor från 3 ägg
  • 250 g valfria bär
  • 2 dl äpplejuice
  • 1 tsk gelatinpulver
  • 1 msk honung

Häll bären i en kastrull tillsammans med 4 msk äpplejuice. Värm och låt sjuda tills bären är mjuka. Låt svalna och kyl bären.

Värm resten av juicen (koka inte upp, då stelnar inte gelatinet). Stö över gelatinet och rör om. Tillsätt sedan honungen och rör om igen.

Vispa äggvitorna tills de börjar stelna och forma mjuka toppar när du vispar. Fortsätt att vispa medan du tillsätter äpplejuicen med gelatinet.

Servera de svalnade bären med äpplefluffet.

Läs mer:

Bästa träningen under påskhelgen

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Prova på kostnadsfritt

Helt kostnadsfritt bjuder vi dig på 60 minuter provträning! Du kan träna både i gymmet eller testa på ett gruppträningspass.

Ta första steget

Fyll i formuläret och få en kod som du visar upp på anläggningen.

Nu kör vi!