Äta rätt

Laga matigare sallader

Bli mätt på din sallad

Visst känns det fräscht att äta en sallad till lunch eller middag när det är varmt ute? Men hur kul känns det en timme senare när magen kurrar och undrar om den verkligen fick någon mat? Inte lika kul, och dessutom en garanti för att sötsuget ska sätta in och du ogenomtänkt stoppar i dig bullar och chokladkakor bara för att du är hungrig. Men det finns en enkel lösning på det. Det går nämligen att göra sallader till en rejäla måltider som du står dig på. Tänk på de gröna bladen, tomaterna och de andra grönsakerna som inte mättar så mycket som tillbehör. Och se till att fylla din sallad med råvaror som är fulla av näring och som håller dig mätt länge.

Protein – Det finns inget som mättar så bra och så länge som protein. Gör du en caesarsallad, se då till att du har rejält med kyckling i den, några bitar håller du dig inte mätt på. Tänk hur mycket kyckling, rökt lax, räkor eller kött du skulle äta om det inte låg i en sallad. Ha i minst lika mycket, beroende på de övriga tillbehören.

Keso – Smaksätt keso med hackade svarta oliver, fetaost, gräslök, örter, salladslök, chili eller svart kaviar och ät en rejäl klick till din sallad. Mättar bra, är en bra proteinkälla och ger dig välbehövligt kalcium.

Nötter och frön – Inte bara protein mättar, det gör fett också. Nötter och frön bidrar inte bara med fett, utan också mineraler och dessutom god knaprighet till din sallad. Extra värt om salladen i övrigt innehåller mest mjuka ingredienser. Bryt över några valnötter eller strössla din sallad med pumpafrön.

Gryn – Koka matvete, matkorn, quinoa eller bulgur och rör ner i din sallad för en matigare känsla. Vissa gryner, som quinoa, är dessutom ett utmärkt sätt att få i sig mer protein.

Ägg – Brukar du också äta en ägghalva till räksalladen? Om du inte öser på rejält med räkor kan det vara en god idé att äta minst ett helt ägg. Funkar också perfekt till sallader med lax eller en i övrigt vegetarisk rätt.

Rotfrukter – Gör en laddning ugnsbakade rotfrukter, som morötter, rödbetor, palsternacka och rotselleri och använd de sedan när de har kallnat som bas i sallader. Du blir ordentligt mätt och gott är det dessutom.

Avokado – Precis som när det gäller nötter och frön så innehåller avokado rejält med toppenfett som din kropp vill ha och som mättar bra. En hel avokado kan du lätt blanda ner i din sallad utan att det blir för mycket. Den bidrar också med en smörig krämighet som är svår att få till på något annat sätt.

Ost – Fett, kalcium och protein i ett! Smula ner feta ost i din fisksallad eller toppa rotfruktssalladen med en rejäl skiva chèvre. Har du en i övrigt smakrik sallad eller dressing kan du köra på en mildare ost som mozzarella eller ricotta.

 Bönor och linser – Kikärter, stora vita bönor, kokta puylinser… Listan kan göras lång på bönor och linser som funkar toppen i nästan vilken sallad som helst. Gott, tuggigt och en bra proteinkälla – kan det bli bättre?

Att äta till salladen: Knaprigt fröknäcke

Frågor och Svar