Äta rätt

Guide till julens nyttiga nötter

Nötter i olika former är perfekta som mellanmål och du kan med fördel plocka åt dig några extra på julgodisbordet. Här är sju anledningar varför nötter är ett bra val för dig som lever en hälsosam livsstil.

1. Du står dig längre
Nötter mättar väldigt bra per kalori. Om du toppar din måltid med lite hackade nötter kommer du att stå dig längre.

2. Håller igång förbränningen
Fettet i nötterna är särskilt gynnsamt för att hålla energiförbrukningen och fettförbränningen uppe. Ungefär 10 procent av nötternas energiinnehåll “försvinner” när du omsätter dem. Och mellan 5-15 procent av nötternas kalorier tas inte upp alls i kroppen, de passerar rakt igenom mag-tarmkanalen.

3. Minskar risken för sjukdomar 
Nötter skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och vissa cancerformer.

4. Naturella nötter hellre än rostade
Värmen från rostningen bryter ner näringsämnen som fettsyror, kolhydrater, aminosyror, vitaminer och antioxidanter. Men lite salt på nötterna är inget problem så länge du inte har högt blodtryck eller överdriver mängden.

5. Nyttigare bakning
Mandeln är egentligen en stenfrukt men har i princip samma näringskvaliteter som vanliga nötter. Dock tycks det vara något svårare för kroppen att absorbera fettet från mandlar vilket gör att det är lättare att hålla vikten om du till exempel byter ut ditt nuvarande mellanmål mot mandlar. För mer näringsrika bakverk och bröd, testa att använda mandelmjöl. Det är naturligt glutenfritt, proteinrikt, har bra fetter och är en källa till mineralerna magnesium, järn och zink.

6. Goda tarmbakterier!
Kokosnöten (som egentligen är ett frö) har uppmärksammats de senaste åren för sina hälsofrämjande egenskaper. Kokosfett innehåller bland annat laurinsyra som bidrar till en hälsosam tarmflora så att bakterier, virus och svamp har svårare att bildas.

7. Cashew för huden och håret
Cashewnötter innehåller massor av vitaminer, mineraler och fytokemikalier som E-vitamin, B-vitamin, järn (tre viktiga källor för håret och huden), kalium, fosfor, magnesium, zink och polyfenoler som skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar och sänker det onda LDL-kolesterolet. Cashewnötter anses även vara antiinflammatoriska.

Recept! 3 supergoda julgodisrecept med nötter

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Utmanande & inspirerande

Personlig träning

Vill du ha hjälp med att nå dina mål? Vi vet att de som tränar med en personlig tränare når sina mål i större utsträckning. Hos Actic träffar du alltid en professionell licensierad PT som hjälper och inspirerar dig till en mer aktiv livsstil. Vill du ha en kickstart eller nå nya nivåer i din träning så kan vi hjälpa dig. 

Läs mer!

Starta din kostnadsfria provträningsvecka här!

Hämtar personuppgifter...

Du har redan ett aktivt medlemskap och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har redan ett konto hos Actic och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har angett ett ogiltigt personnummer

Du kan tyvärr inte nyttja erbjudandet eftersom du är under 18 år. Välkommen till anläggningen med en förälder eller ansvarig betalare som är över 18 år så hjälper vi er.

Du kommer få en bekräftelse via mail och sedan är det bara att komma ner till din anläggning och starta din kostnadsfria provträning (OBS, kan bara utnyttjas 1 gång per 6 mån).

  • Behandling av personuppgifter

    Vi behandlar dina personuppgifter i syfte att administrera ditt avtal med oss, för att förbättra vårt tjänsteutbud och för att göra din upplevelse hos oss så bra som möjligt. Läs mer i vår personuppgiftspolicy och våra allmänna villkor.

  • Jag har läst och godkänner Actic´s villkor
  • Nu kör vi!

Nu kör vi!

Frågor och Svar