Äta rätt

Eko = nyttigt?

Är ekologisk mat nyttigare?

I Sverige köper vi allt mer ekologisk mat och nu handlar åtta av tio svenskar regelbundet ekologisk mat. Men varför? När det gäller svaret på den frågan skiljer vi svenskar oss från i princip resten av världen. Vi väljer nämligen ekologiskt framför allt för miljöns och djurens skull. I andra länder är det den egna hälsan som nämns som främsta argument.

Men hur ligger det till med nyttigheten?

Det är ju lätt att tänka sig att den ekologiska moroten innehåller mer näring än den konventionellt odlade. Nja, riktigt så är det inte. Forskningen har inte kunnat visa några entydiga resultat som säger att ekologiskt är nyttigare. Åtminstone om man med nyttigare menar att maten har ett högre näringsinnehåll och högre halter av vitaminer och mineraler. När det gäller sådant beror nyttigheten snarare på till exempel vilken jord den har växt i och hur mycket sol grönsaken eller frukten har fått när det mognade.

När det gäller ekologiskt kött har man kunnat se högre innehåll av omega-3 i ekologiskt nötkött. Förmodligen handlar det om att de i högre utsträckning äter gräs och inte kraftfoder.

Däremot kan man förstås tänka sig att något som innehåller mindre bekämpningsmedel är nyttigare och så är det förstås. Och här börjar det brännas lite. Här pekar forskningen åt lite olika håll. Faktum är att vi inte vet exakt hur vi påverkas av kemikalier i bekämpningsmedel när vi utsätts för det under en hel livstid. I Sverige är kontrollen hård när det gäller bekämpningsmedel i mat. Gränsvärdena är satta så att det inte är farligt att äta mycket grönsaker och frukt, även om de inte är ekologiska.

Om du vill försäkra dig om att få i dig så lite bekämpningsmedel som möjligt kan du satsa på ekologiska frukter och grönsaker där man äter skalet.

Naturskyddsföreningen har gjort en lista på fem varor som de anser att man bara ska köpa ekologiska, både med tanke på dig, djuren och miljön:

Kaffe

Kaffet besprutas hårt med ämnen som skadar både djur och natur och framför allt de som jobbar med skörden.

Bananer och vindruvor

Två extremt hårt besprutade frukter. Bland annat kan bekämpningsmedel man använder på bananodlingar ge nervskador. Vindruvor har tunna skal och därför finns ofta rester kvar i druvorna även om man sköljer dem. I en undersökning hittade rester av 20 olika bekämpningsmedel i vindruvor.

Mejeriprodukter

Det kostar inte mycket mer, men gör stor skillnad för djur och miljö. Korna äter gräs från gården istället för foder som besprutats och sedan fraktats långt.

Kött

Djuren mår bättre. Och många tycker att smaken på ekokött är bättre.

Potatis

Visste du att potatisen är en riktig miljöbov? Potatisen är en av de grödor i Sverige som besprutas allra mest. Genom att välja ekopotatis bidrar du till att minska mängden bekämpningsmedel i våra vatten.

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Utmanande & inspirerande

Personlig träning

Vill du ha hjälp med att nå dina mål? Vi vet att de som tränar med en personlig tränare når sina mål i större utsträckning. Hos Actic träffar du alltid en professionell licensierad PT som hjälper och inspirerar dig till en mer aktiv livsstil. Vill du ha en kickstart eller nå nya nivåer i din träning så kan vi hjälpa dig. 

Läs mer!

Starta din kostnadsfria provträningsvecka här!

Hämtar personuppgifter...

Du har redan ett aktivt medlemskap och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har redan ett konto hos Actic och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har angett ett ogiltigt personnummer

Du kan tyvärr inte nyttja erbjudandet eftersom du är under 18 år. Välkommen till anläggningen med en förälder eller ansvarig betalare som är över 18 år så hjälper vi er.

Du kommer få en bekräftelse via mail och sedan är det bara att komma ner till din anläggning och starta din kostnadsfria provträning (OBS, kan bara utnyttjas 1 gång per 6 mån).

  • Behandling av personuppgifter

    Vi behandlar dina personuppgifter i syfte att administrera ditt avtal med oss, för att förbättra vårt tjänsteutbud och för att göra din upplevelse hos oss så bra som möjligt. Läs mer i vår personuppgiftspolicy och våra allmänna villkor.

  • Jag har läst och godkänner Actic´s villkor
  • Nu kör vi!

Nu kör vi!

Frågor och Svar