Äta rätt

Boosta med c-vitamin

3 härliga recept

Vintern kan vara väldigt mörk och väldigt lång, men den har sina fördelar. Just nu är citrusfrukterna som godast, så passa på att frossa. Om inte annat så för att de innehåller mycket C-vitamin som är en viktig antioxidant för kroppen och behövs för att bygga upp ditt skelett.

Idag är det nästan ingen i Sverige som lider av C-vitaminbrist eftersom det är så lätt att få i sig tillräckligt. Det räcker att äta en stor apelsin eller 100 g broccoli för att det ska vara nog. Men istället för att alltid äta apelsinerna som de är kan du testa att ha dem i maten, till exempel som i de här tre recepten.

 

Honungsgrillad kyckling med citrussallad

4 portioner
1 kg kycklinglår med skinn och ben
2 dl apelsinjuice
1 dl honung
3 msk färsk rosmarin
2 dl hackad koriander
3 msk pistaschnötter, hackade grovt
15 urkärnade dadlar, delade på längden
2 blodapelsiner, skalade och skurna i ½-centimertjocka skivor
1 stor apelsin, skalad och skuren i ½-centimertjocka skivor
1 blodgrape, skalad och skuren i ½-centimertjocka skivor
1 lime, skalad och skuren i ½-centimertjocka skivor

Blanda juice, honung, rosmarin, salt och peppar i en skål. Lägg ner kycklingen och låt marinera i 30 minuter. Ställ en grillpanna på spisen och värm till medelvärme. Stek kycklingen med skinnsidan ner. Vänd kycklingen en gång för att få yta på båda sidorna. Låt den steka i cirka 12–15 minuter tills skinnet blivit krispigt och kycklingen är genomstekt. Under stekningen kan du pensla på mer av marinaden ett par gånger.

Lägg kycklingen på en skärbräda och låt den vila i 10 minuter innan du serverar den. Under tiden kan du blanda citrusfrukten med koriander, pistagenötterna och dadlarna i en stor skål. Servera kycklingen med citrussalladen.

 

Lax med fänkål och citrus

4 portioner
800 g laxfilé utan skinn
1 medelstor fänkål, tunt skivad
1 blodapelsin eller vanlig apelsin, väldigt tunt skivad, kärnorna borttagna
1 citron, väldigt tunt skivad, kärnorna borttagna
1 jalapeño, med frön, tunt skivad
4 dillkvistar + dill till serveringen
Salt och peppar
2 dl olivolja
Flingsalt

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda fänkål, apelsinskivor, chili och 4 dillkvistar på bakplåtspapper i en ugnsform. Salta och peppra. Krydda laxen med salt och lägg uppe på fänkålsblandningen. Häll olja över. Baka i ugnen tills laxen är precis klar, låt kärnan vara lite rå, cirka 30–40 minuter. Servera en bit lax med fänkål, citrus och dill och häll sist över av oljan.

 

Chiapudding med blodapelsin

2–3 portioner
1 ½ dl naturell yoghurt
1 dl pressad blodapelsin
En nypa salt
2 msk honung
½ dl chiafrön
2 blodapelsiner
Hackade pistaschnötter

Blanda juice, yoghurt, salt och honungen i en skål. Vispa ner chiafröna, sätt på lock och låt stå i kylen i minst 8 timmar. Skala och filea apelsinerna genom att skära med en apelsin längs hinnorna mellan klyftorna. Rör om puddingen och lägg upp i skålar. Servera med apelsinfiléer och strö över hackade pistaschnötter och ringla eventuellt över mer honung.

 

Läs mer:

Muffins för alla tillfällen
Frukostar att stå sig på

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Starta din kostnadsfria provträningsvecka här!

Hämtar personuppgifter...

Du har redan ett aktivt medlemskap och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har redan ett konto hos Actic och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har angett ett ogiltigt personnummer

Du kan tyvärr inte nyttja erbjudandet eftersom du är under 18 år. Välkommen till anläggningen med en förälder eller ansvarig betalare som är över 18 år så hjälper vi er.

Du kommer få en bekräftelse via mail och sedan är det bara att komma ner till din anläggning och starta din kostnadsfria provträning (OBS, kan bara utnyttjas 1 gång per 6 mån).

  • Behandling av personuppgifter

    Vi behandlar dina personuppgifter i syfte att administrera ditt avtal med oss, för att förbättra vårt tjänsteutbud och för att göra din upplevelse hos oss så bra som möjligt. Läs mer i vår personuppgiftspolicy och våra allmänna villkor.

  • Jag har läst och godkänner Actic´s villkor
  • Nu kör vi!

Nu kör vi!

Frågor och Svar