Inspiration

Styrketräningsfakta

Nu slår vi hål på träningsmyterna!

Det finns en hel del träningsmyter i träningsvärlden, framförallt i relation till styrketräning. Det är därför hög tid att reda ut oredan kring detta. Här slår vi hål på 4 skrönor om träning genom att ge korrekt fakta kring styrketräning.
1. ”Du blir stor av att lyfta tungt”
Rädslan att plötsligt lägga på sig massor av muskler för att man börjar lyfta tyngre vikter är ogrundad, men är något som framför allt många kvinnor tror ska hända dem. Kvinnor har 15–20 gånger lägre testosteronhalt i kroppen än män, vilket gör att kvinnokroppen helt enkelt inte är skapt för att bli bulkig. Kombinera gärna tung styrketräning med konditionsträning, det är optimalt om du vill tappa i omfång. Du kommer att se nättare ut, även om du har mer muskler, om du inte har så mycket fett som ligger utanpå.

2. ”Slutar du träna blir musklerna fett”
Nej. Fett och muskler är helt enkelt två olika vävnader och den ena kan inte bli den andra. Så även om du har ett träningsuppehåll kommer dina hårt förvärvade muskler inte att bli fett. När muskelceller inte används krymper de ihop och försvinner. Men! Om du tränar mindre och tappar muskelmassa kommer du att göra av med mindre energi, och om du då fortsätter att äta som tidigare kommer överskottet att lagras som fett.

3. ”Konditionsträning bränner mer fett”
Styrketräning ökar mängden kalorier du bränner varje dag, även de dagar du inte tränar. Din muskelmassa är nämligen aktiv även i vila och gör av med en del energi – så ju mer muskelmassa du har, desto mer energi går åt bara till att leva. Å andra sidan gör du av med mer energi om du springer så fort du kan i 30 minuter än om du styrketränar lika länge. Styrketräning kombinerat med konditionsträning är alltså den bästa vägen till din bästa form.

4. ”Tung träning gör dig tung”
Det här handlar mer om ett missförstånd än en osanning. Slank och lätt är inte samma sak. Med det menas att det inte är säkert att vågnålen tippar neråt om du styrketränar, men att du ändå ser slankare ut. När du tränar styrketräning, gärna tillsammans med konditionsträning, får du en tajtare och mer slimmad kropp – men inte nödvändigtvis lättare. Du kan minska ett par klädstorlekar samtidigt som du väger lika mycket, eller till och med mer, än tidigare. Sluta helt enkelt att använda vågen och mät dina framsteg med ett par jeans.

Hitta gym Bli medlem
Varukorg
Provträna
Kontakta oss Kontakta oss