Inspiration

Våga vila

Vila dig stark!

Att bara ligga på soffan är sällan riktigt lockande för en tränande person. Vi vill inte vila bort dyrbar träningstid, men vilan kan göra underverk för din träning. Vila behöver heller inte innebära heltid på soffan.
Vila. Hur känns det ordet för dig? Många av oss som verkligen gillar att träna har svårt att acceptera att det kan vara bra, till och med nödvändigt och helt avgörande, att vila ibland. Det kliar i benen på oss så fort vi skriver in vilodag i almanackan. Trots det vet vi alla någonstans att om vi tränar intensivt måste vi också vila och återhämta oss. Du har säkert också upplevt att du plötsligt blir av med små skavanker i kroppen när du drabbas av en infektion och tvingas till vila någon vecka. Plötsligt försvinner den där ömma axeln eller det krånglande knät. Ofta är det ju just det din kropp försöker säga till dig genom att göra lite ont – att du behöver vila, eller åtminstone göra något annorlunda. Vilar du regelbundet kommer du också att kunna ge mer när du ska träna hårt.
Men lugn, du behöver inte ligga på soffan i en vecka för att det ska räknas som vila och ordentlig återhämtning. Många av oss mår minst lika bra av att lägga in aktiv återhämtning då och då i träningsschemat istället för total vila. Du kan lägga in en eller ett par dagar med aktiv vila i veckan om du är van att träna hårt 5–6 pass i veckan. Om du tränar mindre behöver du inte lägga in lika mycket vila, för då kommer vilodagarna automatiskt. Då kan du istället lägga in några pass aktiv vila då och då när du egentligen skulle ha haft en total vilodag.
Vad är då aktiv vila? Det kan vara lite allt möjligt där du inte blir så otroligt trött. Du rör på dig, men på låg intensitet. Bara att byta aktivitet och göra något som du inte brukar och som inte är så tufft fungerar som aktiv vila. Det kan vara till exempel:

Rehab
Har du några skavanker som du borde ta hand om med rehabiliteringsövningar? Det är lätt att strunta i att göra sådana övningar när man hellre tränar tufft och då är det perfekt att lägga in dem under dagar med aktiv vila.
Teknik
Fila på tekniken i övningar du inte är så bra på förpassas ofta till ”det där gör jag sen”-passen. Och hur ofta blir de av? Aldrig. Passa på att nöta handståenden, knäböjsteknik utan vikt eller lätta löpstegsövningar under dina dagar med aktiv vila.
Promenad
Få lite cirkulation med en promenad. Om du vill kan du ju passa på att rensa huvudet genom att gå ut i skogen.
Simma
Nej, att simma är inte automatiskt lätt, men om du simmar ett lättare pass då och då är det bland det mest skonsamma du kan göra samtidigt som du får bra cirkulation i musklerna.
Rörlighet
Ta hand om din smidighet och rörligheten i muskler och leder genom att köra ett eget rörlighetspass eller gå på ett lättare yogapass.
Men vila handlar inte bara om att vila någon dag i veckan. Kroppen kan ibland behöva en lite längre viloperiod och en omstart för att må riktigt bra. Ett bra sätt att jobba in vila i din vanliga träning är att periodisera träningen, alltså låta exempelvis var sjätte eller åttonde träningsvecka ha betydligt lägre intensitet än de andra.
Du kan med fördel tänka lite extra på att äta lite mer under den veckan också, och om du har möjlighet, även sova lite mer än du brukar. Det kan ge kroppen en omstart som kan ge en extra skjuts i träningen när du ökar intensiteten igen.

Hitta gym Bli medlem
Varukorg
Provträna
Kontakta oss Kontakta oss