Inspiration

Vad ska man äta när man tränar?

Rätt kost gör dig stark

Om träningen flyter på bra är det ju frustrerande om inte resultaten följer! Men tänk om det inte är träningen det är fel på, utan maten? Det är inte så lätt bland alla hälsolarm och dieter att veta hur man ska äta för att kroppen ska må bra och kunna tillgodogöra sig träningen. Det hade varit enklare om det fanns ett sätt att äta som var det bästa för alla. Hur du äter rätt är som så mycket annat väldigt individuellt. Men här har vi sammanställt en lista på 10 tips som de flesta kan ta till sig av!

1. Glöm inte proteinet – kroppens byggstenar

Inte i dina mellanmål heller. När du äter dina stora mål, framför allt när du äter lagad mat, är det inte så stor risk att du missar proteinet. Är du en mellanmålmänniska bör du inte glömma att få med det då heller. Kanske en bit skinka på mackan, en liten bönsallad eller lite yoghurt i smoothien. Det gör att kroppen hela tiden har byggsten att ta av.

2. Hur mycket ska du äta

Hur mycket ska man äta när man tränar? Många som inte får resultat av sin träning äter för lite. Ett tecken på det brukar vara att man också har lätt för att få infektioner och lätt blir skadad. Då kan ett bra tips vara att testa att öka på maten samtidigt som du sover mer!

3. Ät regelbundet

Äter du oregelbundet kan du få dippar och tappa orken när blodsockret sjunker. Kommer dippen i samband med träningen blir resultaten lika bra som ditt humör förmodligen är… Försök att äta regelbundet och lär dig hur du själv fungerar. Då vet du när det är dags ladda på med mer mat.

4. Ät naturligt

Du ska förstå vad du äter. Laga mat från grunden så mycket du har möjlighet. Hel- och halvfabrikat innehåller ofta för mycket socker, salt och tillsatser. Lär dig att läsa innehållsförteckningar och se till att den mesta maten du stoppar i dig är lagad från grunden av rena råvaror som inte är förädlade.

5. Drick vatten

Om du äter bra behöver du inte fylla på med flytande energi. Det räcker med vatten – något som kroppen älskar! Du kan lugnt strunta i sportdrycken om du inte ska köra svettiga pass som är längre än 60–90 minuter (beroende på hur mycket du svettas).

6. Handla rätt

Se till att du vet vad du ska äta under nästkommande dag. Då undviker du dåliga panikval i mataffären för att du är superhungrig. Försök att ha med dig det du ska äta under dagen, inklusive mellanmål.

7. Glöm inte kolhydraterna

Kolhydrater fungerar som kroppens bränsle och du kommer att orka träna (och tänka) bättre med kolhydrater i systemet. Men glöm inte att det inte behöver innebära en jätteportion pasta, utan det kan också vara fullkornsbröd, grönsaker, rotfrukter och ris.

8. Planera

Planera hur du ska äta före och efter träningen. Se till att du inte går och tränar hungrig, utan att du har ätit 1–2 timmar innan. Vänta inte heller för länge efter träningen innan du får i dig något. Efter träningen får du gärna äta dagens största mål.

9. Ät varierat

Precis som alla andra så mår de som tränar mycket bäst av att äta varierat med mycket grönsaker och frukt. Det kommer också att hjälpa dig att hålla dig frisk tack vare alla vitaminer, mineraler och antioxidanter. Och den som är frisk kan hålla i träningen, det om något kommer att ge resultat.

10. Tänk 80/20

Se till att 8 av 10 måltider är bra, hälsosamma och genomtänkta. Det kommer du långt på, och behöver inte få dåligt samvete om du äter skräpmat någon gång. Du är inte mer än människa!

Hitta gym Bli medlem
Varukorg
Provträna
Kontakta oss Kontakta oss