Träningstips

Träna med viktväst

Öka vikten i höst

Ett lite undanskymt, men ack så effektivt träningsredskap, är viktvästen. Det är ju förstås precis vad det låter som, en väst med extravikter som du lägger in beroende på hur tung du vill att västen ska vara. De flesta viktvästar väger upp till 10 kilo, men det finns också tyngre.

Nästa fråga blir kanske, varför? Varför ska jag dra på mig en tung väst? Jo, helt enkelt därför att träningen blir jobbigare om du är tyngre. Du kanske har tänkt på hur dryg trappan hemma blir om du bara bär en tung väska upp för den. Eller du har kanske tidigare vägt ett tiotal kilo mer och kommer ihåg hur tungt det var att springa då? Det är den utmattningen man är ute efter när man tränar med viktväst. Sedan kan man förstås också använda västen som en smidig extravikt i till exempel pullups och dips.

En viktväst är ett smidigare sätt att få in extravikt i träningen än att hålla i till exempel ett par hantlar eftersom västen sitter fast på kroppen och lämnar händerna fria till att köra vilka övningar som helst. Dessutom riskerar du inte att bli trött i greppet när du tränar innan resten av kroppen tar slut. De flesta viktvästmodeller har stora breda kardborreband som man drar åt runt magen och ryggen. Se till att banden sitter bra och att västen inte sitter för löst över axlarna, det är inte bra om att den flaxar omkring runt kroppen när du hoppar eller springer.

”Ok, nu jag har jag satt på mig västen. Vad ska jag träna nu?”

Det finns hur mycket som helst du kan göra, men vi bjuder på ett par passförslag:

 

Löpintervaller

De här intervallerna kan du köra antingen på löpband eller utomhus. Passet fungerar som en pyramid där du springer kortare och kortare intervaller med mindre och mindre vila mellan samtidigt som intensiteten ökar. Sedan drar du ner intensiteten igen och går tillbaka samma väg som du kom upp. Börja med att värma upp, jogga lätt 5–10 minuter utan västen. Ta sedan på västen och börja intervallerna.

4 minuter på 80 procents ansträngning
3 minuter återhämtning på 70 procents ansträngning

3 minuter på 85 procents ansträngning
2 minuter återhämtning på 70 procents ansträngning

2 minuter på 90 procents ansträngning
1 minuts återhämtning på 70 procents ansträngning

30 sekunder max
4 minuters återhämtning på 70 procents ansträngning.

2 minuter på 90 procents ansträngning
1 minuts återhämtning på 70 procents ansträngning

3 minuter på 85 procents ansträngning
2 minuter återhämtning på 70 procents ansträngning

4 minuter på 80 procents ansträngning
3 minuter återhämtning på 70 procents ansträngning

Styrkeflås

Här blandas rena styrkeövningar med pulshöjande övningar som alla blir tyngre när du snör på dig viktvästen. Kör 10 repetitioner av alla övningar med så lite vila som möjligt mellan. Kör 4 varv. Ta tid och se hur lång tid passet tar. Träna på i några veckor och kör sedan om passet och se om tiden har förbättrats.

Knäböj

 

 

Höga knän

 

 

Step up

 

 

Hoppande utfall

 

 

Vandrande planka

 

 

Burpee med eller utan armhävning

 

 

Armhävning

 

 

Boxjumps

 

 

Läs mer:

Hög tid för utomhusträning
Roliga parövningar
Backträning

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Starta din kostnadsfria provträningsvecka här!

Hämtar personuppgifter...

Du har redan ett aktivt medlemskap och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har redan ett konto hos Actic och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har angett ett ogiltigt personnummer

Du kan tyvärr inte nyttja erbjudandet eftersom du är under 18 år. Välkommen till anläggningen med en förälder eller ansvarig betalare som är över 18 år så hjälper vi er.

Du kommer få en bekräftelse via mail och sedan är det bara att komma ner till din anläggning och starta din kostnadsfria provträning (OBS, kan bara utnyttjas 1 gång per 6 mån).

  • Behandling av personuppgifter

    Vi behandlar dina personuppgifter i syfte att administrera ditt avtal med oss, för att förbättra vårt tjänsteutbud och för att göra din upplevelse hos oss så bra som möjligt. Läs mer i vår personuppgiftspolicy och våra allmänna villkor.

  • Jag har läst och godkänner Actic´s villkor
  • Nu kör vi!

Nu kör vi!

Frågor och Svar