Inspiration

Träning och sömn

Vi alla har nog hört att träning är bra för oss, lika så när det kommer till sömn. Men hur hör egentligen träning och sömn ihop och hur påverkar det vår hälsa?

För att du ska orka träna och kunna uppnå de målen som du vill med din träning så måste du sova. Det är nämligen under sömnen som kroppens återhämtning sker – den laddar om, reparerar och bygger upp kroppen igen. Med andra ord är sömnen livsviktig för oss. Man skulle kunna säga att sömn och träning går hand i hand med varandra. Det är nämligen inte bara sömnen som påverkar träningen, utan även träningen som påverkar vår sömn och hur den upplevs.

Hur hör träning och sömn ihop?

Sömnen är väldigt viktigt för oss rent generellt när det kommer till återhämtning. Då kanske det inte är så konstigt att sömnen också påverkar vår träning då återhämtning är en stor del av just träning. Men vad händer egentligen i kroppen när vi sover och hur påverkas detta när vi får för lite sömn?
Ladda batterierna
Sover du inte tillräckligt hinner kroppen inte återhämta sig. Vi skulle kunna jämföra det med ett batteri som inte hinner ladda 100% innan du drar ut sladden. Detta innebär att kroppen hinner exempelvis inte bygga upp dom musklerna som du tränat under dagen. En natt med god sömn gynnar cellernas uppbyggnad (anabolism) och på så vis gynnas också vår träning av sömnen.
Stress
Stress och sömnbrist är tätt kopplat med varandra. Något som motverkar stresspåslag är träning. Är du stressad kan det vara bra att satsa på ett mer intensivt träningspass, exempelvis intervaller. För när vi är stressade utsöndrar kroppen extra mycket kortisol som ökar stresspåslaget. Om du då kör ett intensivt träningspass minskar utsöndringen av kortisol och så även stresspåslaget. Med andra ord så påverkar också träningen hur bra vi sover.
När på dagen är det bäst att träna?
Kroppen har som du säkert hört innan en biologisk dygnsklocka som också är med och påverkar vår sömn. Dagsljus har i forskning visat sig gynna vår dygnsklocka, vilket innebär att den absolut bästa tiden att träna för vår sömn är under dagtid. Men om vi ska vara ärliga, så ser det inte riktigt ut för många av oss. Det blir oftast efter jobbet på kvällen och då är det viktigt att inte träna för tätt inpå läggdags. Du kanske tror att ett hårt träningspass direkt innan läggdags skulle få dig att sova bättre, men så är det inte. Du ska helst ha mellan 2–3 timmar efter avslutat träningspass tills du går och lägger dig. Då hinner din kroppstemperatur gå ner efter träningspasset och du kommer sova mycket bättre.
Vad ska man träna?
Det är bra att utföra en träningsform som engagerar flera olika delar av din hjärna – så väl fysisk utmanande som psykiskt. Forskning visar nämligen att en kombination av fysisk och psykisk aktivitet under dagen ger den bästa sömnen. Men som med allt annat gäller det även här att vara konsekvent i sin träning. För att känna av dem goda effekterna på din sömn är det viktigt att du tränar regelbundet.
Det bästa tipset vi kan ge är att hitta en träningsform som du gillar. Gå inte på ett pass bara för att en kompis gör det – hitta din grej. Vad gillar du? Då är det lättare att hålla i och få in en rutin när det kommer till träningen och förhoppningsvis kommer du då att sova bättre.
 
Källa: https://blogg.learningtosleep.se/somn-och-traning/

Hitta gym Bli medlem
Varukorg
Provträna
Kontakta oss Kontakta oss