Inspiration

Träna med gummiband

5 övningar med gummiband

Att träna med gummiband är roligt, effektivt och skonsamt. Det är träning som fungerar för alla, från nybörjaren till den riktigt vältränade.
På de flesta gym hänger det olika sorters gummiband och det är inte helt självklart vad man ska göra med dem. Du kan faktiskt använda gummibanden på flera olika sätt. Dels kan du använda det som redskap där gummibandet själv fungerar som motstånd och dels kan du använda det som hjälp när du till exempel gör pullups och låter gummibandet lyfta dig. Du kan också ta ett lätt gummiband för få till en kanonbra uppvärmning där du lätt aktiverar de muskler du i huvudsak ska använda under passet.
Dessutom kan du lätt ta med ett gummiband på resa, vilket gör det lätt för dig att få till riktigt bra träningspass på semestern.
Varför ska man då träna med gummiband? Jo, därför att det ger dig belastning som blir tyngre ju mer det sträcks ut. Använd också den här funktionen fullt ut genom att hela tiden vara kontrollerad och långsam på vägen tillbaka när bandet drar ihop sig igen. Rörelsen när du drar i gummiband är helt utan ryck eller andra hastiga rörelser, vilket gör träningen skonsam.

5 effektiva övningar

Hur tränar man med gummiband? Ja, vi har satt ihop ett roligt pass med 5 övningar som jobbar igenom hela kroppen på ett skonsamt och effektivt sätt. Det bästa är om du har flera olika gummiband med olika motstånd som kan anpassas efter de olika övningarna.
Rodd med gummiband
Perfekt för dig som jobbar vid datorn hela dagarna!
Sitt på golvet med nästan raka ben (om det är svårt, sitt på en liten kudde eller en viktplatta så att du samtidigt kan ha ryggen rak). Lägg gummibandet runt fötterna och håll i den andra änden av bandet. Sträck fram händerna och börja sedan med att dra ihop skulderbladen. Följ efter med armarna och håll armbågarna nära kroppen. Dra hela vägen tills händerna kommer i höjd med midjan. Knip ihop skulderbladen lite extra och för sedan tillbaka bandet samma väg med händerna igen. Se till att hålla emot hela vägen.
Curl och press med gummiband
Perfekt övning för dig som vill stärka området kring dina axlar.
Håll ett gummiband med båda händerna och ställ dig på gummibandet med fötterna. Håll armarna rakt ner längs sidorna. Börja sedan med att curla upp händerna till axlarna med tummarna uppåt, kontrollerat och med spänd mage och rumpa. Pressa sedan händerna rakt upp mot taket tills armarna är raka. Därefter sänker du händerna långsamt till axlarna och sträcker sedan armarna så att du är tillbaka i startläget. Håll emot på vägen ner.
Benböj med gummiband
Perfekt för löpare som tenderar att falla in med knäna när de springer.
Ta ett så kallat miniband (kort gummibandsring) runt båda benen precis nedanför knäna. Stå höftbrett isär med fötterna och tryck isär knäna så att bandet dras ut. Fortsätt att pressa ut knäna samtidigt som du böjer benen och går ner i en benböj. Försök att gå så djupt så att höften kommer nedanför knäna. Sträck benen igen men släpp aldrig spänningen i bandet.
Situps med gummiband
Ger klassikern situps en helt ny dimension!
Sätt fast ena änden av gummibandet i något väldigt tungt vid golvet. Ligg ner på rygg och håll andra änden av gummibandet med båda händerna vid axlarna. Gör en situp hela vägen upp till sittande. Gummibandet kommer att göra att situpen blir jobbigast när det brukar bli som lättast. Lägg dig kontrollerat ner och börja om.
Ryggdrag med gummiband
Perfekt för dig som lätt får ont i axlar och nacke.
Stå stadigt och håll i ett gummiband med båda händerna. Håll händerna lite smalare än axelbrett och bandet spänt. Håll ut armarna rakt framför dig. Utan att höja axlarna eller vinkla handlederna, dra ut armarna så att de sticker rakt ut från axlarna så att gummibandet ligger spänt över bröstet på dig. Dra samtidigt ihop skulderbladen. Gå tillbaka till start långsamt och kontrollerat. Håll emot. Låt inte gummibandet bli slappt, utan vänd rörelsen igen precis innan spänningen i bandet släpper.

Vem passar träning med gummiband för?

Sanningen är att träning med gummiband passar för alla. Du kan vara nybörjare och köra ett helt pass med ett gummiband som inte har så stort motstånd och du kan vara riktigt vältränad och få ut massor av träningen genom att använda gummiband för kompletterande övningar och uppvärmningar. Löpare som har svårt att få kontakt med rumpan kan värma upp innan sitt pass med knäböj med gummiband för att väcka rumpan. Och om du vill lära dig att göra pullups är ett gummiband till stor hjälp för att ge dig ett extra lyft upp! Gummiband är också perfekta för rehabträning och prehabträning eftersom de är så skonsamma.
Det är ju också smidigt att träningen kan göras hemma utan att det tar så mycket plats. Varför inte testa att köra ett kort styrkepass med gummiband efter ditt löppass?

Hitta gym Bli medlem
Varukorg
Provträna
Kontakta oss Kontakta oss