Inspiration

Parövningar

Effektiva och roliga övningar att göra ihop

Har du skaffat dig en bra träningsvän eller en partner som du är sugen på att börja träna med? Ett bra och roligt sätt att träna är att köra parpass, alltså träna ihop. Nej, nu menar vi inte att ni ska använda varandra som redskap och kånka runt på varandra, utan det här är parpass där det inte gör något om den ena tränat länge och den andra är helt nybörjare, eller om den ena är liten och den andra stor. Att träna ihop är inte bara roligt, det kan också trigga er att köra lite hårdare än om ni hade tränat var och en för sig. Man orkar liksom den där sista repetitionen också när man har en kompis som står och hejar på. Och man vill ju inte visa sig svag inför sin partner! Det är helt enkelt kul och effektivt. Dessutom kan ju träningen dubbla som umgänge, perfekt om man har ont om tid och känner att man har svårt att hinna med det sociala livet. Först ett träningspass och sedan en kopp kaffe eller lunch tillsammans – ni slår två flugor i en smäll och vips så har ni både tränat och hängt.
Att träna tillsammans funkar ju också som draghjälp om träningen inte känns så kul, eller om man har svårt att komma igång. Ska kompisen träna är det lättare att komma iväg själv också, även de där tröga dagarna. Men om man nu inte ska bära varandra och bygga parträningen på sådana övningar, hur ska man göra då? Jo, man kan göra vanliga övningar, men göra dem tillsammans. Det finns massor av roliga upplägg att ta till, men här är tre av de roligaste.

Parövningar för core – I go, you go

Man kan nästan räkna ut vad det här passet går ut på genom att läsa vad det heter. Jag kör, du kör. Den ena kör en intervall och den andra vilar och sedan byts man av utan extra vila mellan. Här beror ju ens egen vila på hur snabb kompisen är så man kan ju göra det extra jobbigt för kompisen genom att vara supersnabb, men man bör då ha i bakhuvudet att det förmodligen kommer att straffa även en själv eftersom snabbt oftast också betyder jobbigt. Det går jättebra att göra egna upplägg till denna typ av pass, men tänk på att inte göra intervallerna för långa. Det blir ganska tradigt att stå och vänta på att den andra ska bli klar. Bättre då att köra flera korta intervaller.
TIPS: Krydda passet lite extra genom att låta den som vilar stå i en statisk position under ”vilan”. Till exempel planka, jägarvila, hänga stilla i ett chinsräcke eller stå med tunga vikter i händerna som en statisk farmers walk.

Intervall 1: 5 gånger var

100 meter rodd på roddmaskin
10 knäböj utan vikt
5 armhävningar

Intervall 2: 5 gånger var

30 mountainclimbers
20 utfallssteg
10 fällkniv

Intervall 3: 5 gånger var

20 Kettlebellswingar
10 boxhopp
5 burpees

Intervall 4: 5 gånger var

30 höga knän
10 thrusters
5 benfällning
Hitta gym Bli medlem
Varukorg
Provträna
Kontakta oss Kontakta oss