Inspiration

Juice – sockerfälla eller näringsbomb?

Hitta rätt i juicedjungeln

Precis om många andra kostfrågor är frågan juice eller inte juice inte helt lätt att besvara. Ena dagen är juice värre än läsk och andra dagen ska alla svenskar ha en egen juicemaskin och pressa frukter som om det inte fanns någon morgondag.
– Om man ska dricka juice eller inte beror lite på vem det gäller. Juice i sig är inte onyttigt, men innehåller mycket socker utan att ge någon större mättnad. Jag skulle rekommendera att äta frukt istället för att dricka den, säger Actics kostexpert Lisa Johansson.
Ja, problemet med juice är just att det går fort att få i sig stora mängder kalorier och socker utan att bli mätt. I hela frukter är sockret liksom inkapslat i fibrer vilket ger en långsammare blodsockerhöjning. Om man vill hålla vikten är det sällan bra att dricka kalorier just eftersom man inte blir mätt. Lisa Johansson säger däremot om man vill gå upp i vikt och har svårt att få i sig tillräckligt med kalorier via maten kan de extra juice-kalorierna vara ett bra tillskott.
Men – juice i sig är inte onyttigt, det kan vara bra att komma ihåg, och även om du vill behålla vikten eller till och med gå ner lite, kan du dricka juice, men inte hur mycket som helst. Tänk på att det går åt cirka fyra apelsiner till ett glas juice – det blir mer fruktsocker än du skulle kunna sätta i dig på en gång. Men det är också värt att titta närmare på vad din juice består av. Det säger sig själv att fruktjuice innehåller mer socker än grönsaksjuice. Har du en egen juicemaskin kan du enkelt göra egna juicer med mindre socker, men även i handeln är det nu för tiden lätt att hitta juicer med ett nyttigare innehåll. Men ta en titt på innehållsförteckningen – även grönsaksjuicer är ofta till stor del fruktjuice.
Du ska helst dricka juice som har fruktköttet kvar eftersom de har mer fibrer kvar än helt släta juicer. Man filtrerar helt enkel bort nyttigheterna när man tar bort fruktköttet.
”Ja, men då tar jag väl en smoothie i stället då.” Visst, det är betydligt bättre än juice eftersom du då får i dig alla fibrer som finns i frukten och alltså får mättnadskänslan, men oavsett om du juicar eller mixar frukter och grönsaker kommer du att slå sönder vissa vitaminer som utsätts för syre och förstörs. Ju mer syre de utsätts för, desto sämre, så drick juicen så färsk som möjligt, vilket är lättast och du juicar själv, förstås.
Ett bra sätt att få i sig vitaminer och antioxidanter tillsammans med lagom mängd socker är att dricka shots som du kan göra själv i din juicemaskin eller i din mixer (då blir den tjockare, mer som en smoothie). Gör gärna en större mängd och frys in i små burkar.

Ingefärsshot

2 cm färsk ingefära
1 grönt äpple
1–2 tsk honung
½ citron, saften
Mixa allt väl, eller kör i juicemaskinen. Bra för immunförsvaret och är uppiggande.

Bästa bären

½ dl hallon
½ dl blåbär
½ dl björnbär
1 liten rödbeta
några myntablad
Mixa väl eller kör i juicemaskinen. Proppad med antioxidanter från bären.

Grönt är skönt!

1 dl bladspenat
1 dl grönkål
1 grönt äpple
Lite pressad apelsin eller citron
Funkar bäst i juicemaskin eftersom det kan vara svårt att få ur vätskan ur bladen annars.
 

Hitta gym Bli medlem
Varukorg
Provträna
Kontakta oss Kontakta oss