Inspiration

Hur kan styrketräning bidra till bättre rörlighet?

Bättre rörlighet med hjälp av styrketräning

Rörlighetsträning är ett sätt att undvika onödig och överdriven stelhet. Ökad muskelstelhet är en starkt bidragande orsak till minskad funktionalitet i kroppens olika delar. Detta kan begränsa dig både i vardagsuppgifter och i din eventuella idrott.

Undvik stelhet med rörlighetsträning

Studier visar att styrketräning som utförs i Full Range of Motion (fullt rörelseomfång) kan vara minst lika effektivt som stretching när det gäller förbättring av rörlighet. I vissa fall gav styrketräning även bättre effekt på rörligheten än vad stretching gjorde. (källa:www.acsm.org)
Styrketräning med övningar som utförs i fullt rörelseomfång bör vara den stomme runt vilken du bygger styrketräning kring. Lyft och pressar som utförs i fullt rörelseomfång är lämpliga för alla tränande. Allt från nybörjare, till rehabtränande, till elitidrottare. Genom att styrketräna i fullt rörelseomfång när du utför dina övningar tränar du även upp rörligheten. Du tränar alltså på ett säkert och effektivt sätt. Är du osäker på hur du ska utföra övningarna, boka in en uppföljningsinstruktion med instruktör på din anläggning.
Ett exempel på detta är vid styrketräning av benmuskulaturen i en benpress. Om du inte når tillräckligt djup i denna övning, det vill säga om du vänder tillbaka och pressar upp vikten innan du nått en 90 gradig vinkel i knäled kommer du inte att träna benmuskeln i hela sitt rörelseomfång.
I din vardag innebär detta sedan att den styrka du byggt upp genom att träna benpress kan du bara utnyttja i samma rörelseomfång som du jobbat i under din styrketräning. När du exempelvis ska böja dig ner och hämta upp en väska från marken på ett korrekt sätt behöver du ofta böja dig ner så att du hamnar med en vinkel i knäled på 90 grader. Har du då inte tränat med så djup rörelse kommer du inte heller att kunna använda din kraft i detta bottenläge och kommer således troligtvis att få kompensera genom att exempelvis belasta din rygg istället.

Begränsad rörlighet vid stillasittande arbeten

I arbetslivet sitter idag många framför datorer, i kassan framför en kassapparat eller motsvarande. Vid dessa typer av positioner är det lätt hänt att axlar ”faller framåt” och du sitter framåtlutad med en insjunken bröstkorg. Vid denna position begränsas axelns rörelseomfång. Förblir du sittande i denna position under hela din arbetsdag och för en tid framöver kommer bröst och axelmusklerna på kroppens framsida att bli förkortade, eftersom axeln i den här positionen är framskjuten i förhållande till sitt ursprungsläge.
Detta i sin tur innebär begränsad rörlighet i dina axlar, och även större belastning på övre delen av ryggen. Vid monotona rörelser som detta är det viktigt att kroppens leder har en så naturlig position som möjligt. En begränsad rörlighet kan som sagt belasta kroppen strukturer på ett skadligt sätt.

Minskad risk för skador vid löpning

Hos löpare kan begränsad rörlighet i benmuskulaturen vara en bidragande orsak till exempelvis löparknä. Genom att aktivt arbeta med rölighetsträning skapar du bästa möjliga förutsättningar för din kropp att kunna prestera så bra som möjligt, oavsett om det gäller på gymmet, på fotbollsplanen eller hemma i trädgården.
Med fullgod rörlighet i din kropp kommer du också att minska trycket på kroppens leder genom att belasta i rätt position, därmed begränsar du även risker för smärta och skador på grund av snedbelastning.

Hitta gym Bli medlem
Varukorg
Provträna
Kontakta oss Kontakta oss