Träningstips

Hitta målet med din träning!

Mål gör det lättare att hålla motivationen

Nystart – för många ett underbart ord som luktar fräscht och friskt. Alla möjligheter står öppna och den här gången kan du gå precis hur långt som helst! Hur ska man då bete sig för att fortsätta träna och hålla träningsglädjen igång? Ett bra sätt är att sätta upp mål för träningen.

Mål. Det är ett stort ord. Men lugn. Mål behöver inte vara att springa maraton, att klara en Ironman eller att en eller annan tävling. Lär dig att hitta DITT mål.

Utgå från dig själv

Målet måste utgå från dig och dina förutsättningar. Har du aldrig sprungit förut borde du tänka både en och två gånger innan du tänker att maraton är ett bra mål. Och om du vet med dig att du har svårt att få tid till träning ens en gång varje vecka kanske du inte ska börja med att sätta upp målet ”träna varje dag”. Se på dig själv och på ditt liv och sätt ett mål som är nåbart, alltså rimligt. Däremot måste det vara lite utmanande för att det ska kännas roligt.

Läs mer! Våga testa crossfit!

Låt målet vara mätbart

När har man uppnått sitt mål? Om man har ett lopp eller en tävling som mål är det självklart när målet är nått. Men om man har andra, mer diffusa mål kan det vara svårt att se när man faktiskt är färdig. Målet ”jag ska bli starkare” är för luddigt. Sätt då upp styrkemål, till exempel ”klara 10 armhävningar” eller ”klara 100 burpees på 10 minuter”. Då kan du hela tiden se att du kommer närmare ditt mål.

Sätt upp delmål

Att klara det stora målet som hägrar där långt framme är väldigt roligt och kul att sikta på. Men om målet är väldigt långt borta är det också lätt att tappa motivationen. Målet kan nästan kännas abstrakt om det är för långt borta. Dela därför upp målet i delmål som du kan nå och klappa dig själv på axeln. Är målet att klara 10 armhävningar, fira din första. Om målet är maraton, fira ditt första långpass över två mil. Det är superviktigt.

Läs mer! Hur kan du få hjälp av en personlig tränare?

Fira dina segrar

Se till att verkligen klappa dig på axeln när du är duktig. Delmål och stora mål är gjorda för att firas. Men tänk på att man kanske inte måste fira med gräddtårta och pizza. Att fira ett mål kan betyda att du får kolla på ett extra avsnitt av din favoritserie eller få egentid för en skön promenad.

Stå ut när det går trögt

Du kommer att ha perioder där du glider fram på en räkmacka. Det kommer att kännas toppen och du kommer att få fina resultat. Sedan kommer du också att få genomlida perioder när du står och stampar, inte kommer någonstans och känner dig dålig. Men håll i! Sådana platåer kommer alla till, oavsett om det gäller viktnedgång eller styrkeutveckling. Men det släpper så småningom. Det gäller bara att stå ut. Och om det inte släpper kan det vara dags att testa att byta taktik. Kanske dags för nya övningar eller ett nytt upplägg för att skaka liv i kroppen som kan ha blivit lite bekväm.

Lycka till!

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Utmanande & inspirerande

Personlig träning

Vill du ha hjälp med att nå dina mål? Vi vet att de som tränar med en personlig tränare når sina mål i större utsträckning. Hos Actic träffar du alltid en professionell licensierad PT som hjälper och inspirerar dig till en mer aktiv livsstil. Vill du ha en kickstart eller nå nya nivåer i din träning så kan vi hjälpa dig. 

Läs mer!

Starta din kostnadsfria provträningsvecka här!

Hämtar personuppgifter...

Du har redan ett aktivt medlemskap och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har redan ett konto hos Actic och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har angett ett ogiltigt personnummer

Du kan tyvärr inte nyttja erbjudandet eftersom du är under 18 år. Välkommen till anläggningen med en förälder eller ansvarig betalare som är över 18 år så hjälper vi er.

Du kommer få en bekräftelse via mail och sedan är det bara att komma ner till din anläggning och starta din kostnadsfria provträning (OBS, kan bara utnyttjas 1 gång per 6 mån).

  • Behandling av personuppgifter

    Vi behandlar dina personuppgifter i syfte att administrera ditt avtal med oss, för att förbättra vårt tjänsteutbud och för att göra din upplevelse hos oss så bra som möjligt. Läs mer i vår personuppgiftspolicy och våra allmänna villkor.

  • Jag har läst och godkänner Actic´s villkor
  • Nu kör vi!

Nu kör vi!

Frågor och Svar