Träningtips

4 styrkeövningar för en skidstark kropp

Styrketräning för skidåkare

Att åka längdskidor ger bra och skonsam träning för hela kroppen, och för att få en trevlig upplevelse i spåret behövs både teknik och styrka. Men många gånger bromsas åkningen av mjölksyra och trötta ben redan efter första milen. Att träna grundstyrkan är något som många glömmer bort.

Träningsupplägg

Ge dig själv chansen att bli ännu vassare i spåret med några enkla och effektiva styrkeövningar. Utgå från dina egna förutsättningar, och variera din träning. Ett hett tips är att satsa extra mycket på bålmuskulaturen (bra för stakningen) och armstyrka, så att musklerna orkar länge i spåret. Övningarna här nedanför fokuserar på att stärka ben, mage och armar, utmana balansen samt ge stabilitet. Gör dem några gånger i veckan – och bygg en skidstark kropp!

1. Benfällning

Här jobbar vi med den raka magmuskulaturen samt höftmuskulaturen. Lägg dig på rygg med fötterna ihop, och händerna längs med kroppen. Lyft upp fötterna, rakt upp mot taket. När fötterna är högst upp fäller du tillbaka fötterna så långt ned som möjligt. Tänk på att ryggen inte får lyfta från golvet.

2. Vandrande planka

Denna övning kommer stärka upp dina muskler i magen, axlarna och baksidan av armen. Det som är viktigt att tänka på i den här övningen är att du sträcker på dig och håller kvar spänningen i magmuskulaturen. Lägg dig på mage, placera armarna under axlarna. Härifrån vandrar vi upp och ner med en arm i taget.

3. Utfall med bålvridning

I ett utfallssteg arbetar vi med rump-, bål- samt benmuskulaturen. Vill du ha en större utmaning kan du hålla i något tyngre, t.ex. en kettlebell eller något du har hemma. Övningen går till så att du tar ett steg framåt, vrider överkroppen över benet, sedan vrider du dig tillbaka och trycker ifrån med hälen. Under hela övningen ska du spänna magmuskulaturen samt sträcker på dig.

4. Hoppande knäböj

I denna övning jobbar vi med rump- och benmuskulaturen. Viktigt att tänka på är att du sträcker på dig i hela övningen. Sjunk ned med höften (tänk dig att du sätter dig på en stol), knäna går i linje med tårna. När du har gått ned så djupt du klarar så skjuter du dig upp så kraftfullt som möjligt. När du landar sjunker du ned med stolt hållning och börjar om.

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Utmanande & inspirerande

Personlig träning

Vill du ha hjälp med att nå dina mål? Vi vet att de som tränar med en personlig tränare når sina mål i större utsträckning. Hos Actic träffar du alltid en professionell licensierad PT som hjälper och inspirerar dig till en mer aktiv livsstil. Vill du ha en kickstart eller nå nya nivåer i din träning så kan vi hjälpa dig. 

Läs mer!

Starta din kostnadsfria provträningsvecka här!

Hämtar personuppgifter...

Du har redan ett aktivt medlemskap och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har redan ett konto hos Actic och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har angett ett ogiltigt personnummer

Du kan tyvärr inte nyttja erbjudandet eftersom du är under 18 år. Välkommen till anläggningen med en förälder eller ansvarig betalare som är över 18 år så hjälper vi er.

Du kommer få en bekräftelse via mail och sedan är det bara att komma ner till din anläggning och starta din kostnadsfria provträning (OBS, kan bara utnyttjas 1 gång per 6 mån).

  • Behandling av personuppgifter

    Vi behandlar dina personuppgifter i syfte att administrera ditt avtal med oss, för att förbättra vårt tjänsteutbud och för att göra din upplevelse hos oss så bra som möjligt. Läs mer i vår personuppgiftspolicy och våra allmänna villkor.

  • Jag har läst och godkänner Actic´s villkor
  • Nu kör vi!

Nu kör vi!

Frågor och Svar