Nyheter

3 av 4 vill gå ner i vikt – men många fuskar med motionen

Pressmeddelande, jan 2015

3 av 4 vill gå ner i vikt – men många fuskar med motionen

72 procent av svenskarna vill gå ned i vikt. Majoriteten av dem tror att mer motion är lösningen och nästan hälften tror att en kombination av nyttigare mat och mer motion är vad som krävs.  Ändå uppger hälften av de som vill gå ner i vikt att de tränar mer sällan än en gång i veckan, en femtedel så gott som aldrig. Det visar en ny undersökning från YouGov genomförd på uppdrag av ViktVäktarna.

Nära tre av fyra svenskar – kvinnor och äldre i större utsträckning än män och yngre – uppger att de vill gå ner i vikt. På frågan vad de tror krävs för att uppnå det svarar 49 procent att en nyttigare kosthållning är lösningen. Hela 80 procent att de skulle behöva motionera mer.

Glenn Lingebrand är marknadschef på ledande friskvårdskedjan Actic. Han menar att den som vill gå ner i vikt behöver satsa på en kombination av hälsosam kost och regelbunden motion – det räcker inte att bara träna för att gå ner.

– Forskning visar att när det kommer till viktminskning är kost och motion det mest effektiva när det görs samtidigt – till skillnad från att enbart gå på diet eller att enbart träna, säger Glenn Lingebrand på Actic.

42 procent tror på en kombination av bättre kost och mer motion för att lyckas gå ner de önskade kilona. Trots detta uppger nästan hälften av de som vill gå ner i vikt att de tränar mer sällan än en gång i veckan. Var femte tränar aldrig eller mer sällan än några gånger per år. Det är framförallt de äldre som fuskar rejält med träningen; 28 procent i åldergruppen 55+ år tränar aldrig/mer sällan än några gånger per år mot 13 procent i åldern 18-34 år.

ViktVäktarna och Actic inleder nu ett samarbete för att underlätta för fler att satsa på kombinationen kost och motion.

– Det handlar om ett kombinerat erbjudande som både innefattar kostrådgivning och träningsmöjligheter, säger Ulrika Ennen, marknadsdirektör på ViktVäktarna.

Från undersökningen:

 • 72 % av svenskarna vill gå ner i vikt
 • De flesta (18 %) vill tappa 3-5 kg. 15 procent vill tappa 8-10 kg
 • Av de som vill gå ner i vikt uppger:
  • 80 % att de tror mer motion krävs
  • 51 % att de tror mindre godis och snacks krävs
  • 49 % att de tror nyttigare mat krävs
  • 42 % de tror en kombination av nyttigare mat och mer motion som krävs
  • 45 % att de tränar mer sällan än en gång i veckan
  • 18 % att de tränar mer sällan än några gånger per år/aldrig

Kontakt:

Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna karin.nileskog@viktvaktarna.se, 076 782 61 62

Ulrika Ennen, marknadsdirektör på ViktVäktarna, ulrika.ennen@viktvaktarna.se, 073 364 15 74

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 16 – 19 januari 2015 har sammanlagt 1009 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18-74 år i Sverige.

 

Om ViktVäktarna:

I Sverige har två miljoner svenskar minskat sin vikt med hjälp av ViktVäktarna sedan 1972. ViktVäktarna erbjuder en effektiv metod för att uppnå en hållbar viktminskning som innebär att man får äta allt – men inte alltid. ViktVäktarna följer de svenska näringsrekommendationerna. Kostprogrammet bygger på en vetenskapligt beprövad metod med grundpelarna mat, motion, motivation, och möten. Läs mer på: viktvaktarna.se.

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Utmanande & inspirerande

Personlig träning

Vill du ha hjälp med att nå dina mål? Vi vet att de som tränar med en personlig tränare når sina mål i större utsträckning. Hos Actic träffar du alltid en professionell licensierad PT som hjälper och inspirerar dig till en mer aktiv livsstil. Vill du ha en kickstart eller nå nya nivåer i din träning så kan vi hjälpa dig. 

Läs mer!

Starta din kostnadsfria provträningsvecka här!

Hämtar personuppgifter...

Du har redan ett aktivt medlemskap och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har redan ett konto hos Actic och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har angett ett ogiltigt personnummer

Du kan tyvärr inte nyttja erbjudandet eftersom du är under 18 år. Välkommen till anläggningen med en förälder eller ansvarig betalare som är över 18 år så hjälper vi er.

Du kommer få en bekräftelse via mail och sedan är det bara att komma ner till din anläggning och starta din kostnadsfria provträning (OBS, kan bara utnyttjas 1 gång per 6 mån).

 • Behandling av personuppgifter

  Vi behandlar dina personuppgifter i syfte att administrera ditt avtal med oss, för att förbättra vårt tjänsteutbud och för att göra din upplevelse hos oss så bra som möjligt. Läs mer i vår personuppgiftspolicy och våra allmänna villkor.

 • Jag har läst och godkänner Actic´s villkor
 • Nu kör vi!

Nu kör vi!

Frågor och Svar