Bättre vanor

Så hittar du rätt sportbehå för din träningsform

7 saker du bör veta innan du köper sportbehå

Du kan inte fokusera på din träning fullt ut om du känner dig obekväm i dina kläder. En bra sportbehå skyddar bröstens vävnader och ligament när du rör dig i olika riktningar, så att du kan ge allt utan obehag.

Här är några tips för hur du väljer den perfekta behån:

  • En lättare behå fungerar för aktiviteter som yoga och promenader, medan intervallträning eller annan högintensiv träning kräver mer stöd.
  • Välj en behå i ett fukttransporterande material med platta eller dolda sömmar för att minimera skav och instängd svett.
  • Bred elastiskt linning längst ner ger dina bröst får stöd utan att bandet skär in i ryggen och börjar “klättra” upp när du lyfter på armarna. I början ska behån vara så pass tajt att du fäster den på de yttersta krokarna, för att sedan flytta inåt allt eftersom tyget blir lösare.
  • Axelbanden ska vara breda och vadderade så att de inte skär in i axlarna.
  • Kuporna ska täcka hela brösten (utan att lämna några veck eller mellanrum). Tänk på att din kupstorlek på sport-behån kan skilja sig från den du har under andra kläder.
  • Om du inte får tillräckligt med stöd från en behå kan du köra lager-på-lager med en behå enligt kriterierna ovanför och sedan en kort behåtopp i kompressionsmaterial över för att hålla allt på plats.
  • Ett riktmärke är att byta ut dina sportbehåar var 6-9 månad. Titta efter tecken som försämrad elasticitet, att tyget inte längre ligger platt mot huden eller böjda byglar.

 

Du lägger massor av pengar på att prova ut de perfekta löpskorna, träningstajts som håller in och upp, linnen som andas och strumpor som transporterar fukt – men hur är det med din sportbehå? Faktum är att många har alldeles för dåligt stöd för sina bröst. Enligt en undersökning från England visar att så många som 44 procent av de tränande kvinnorna inte har någon speciell sportbehå alls, utan kör på i sina vanliga behåar, även när de tränar.

Det har gjorts undersökningar som gäller vanliga behåar och som visar att sju av tio svenska kvinnor traskar omkring med fel storlek på behån, och varför skulle det se annorlunda ut när det gäller det vi drar på oss när vi ska träna?

Men hur viktigt kan det vara? Jo, jätteviktigt faktiskt. Det finns inga muskler i brösten. De består till största delen av fett, bröstkörtlar och bindväv och hela härligheten hålls uppe av hud och något som heter Cooper’s ligament och det är sannerligen inget att lita på när du hoppar och studsar.

När du hoppar eller springer kan tuttarna röra sig så mycket som 14 cm och inte bara upp och ner utan i formen av en liggande åtta. Det är ansenliga krafter som sätts igång och det klarar inte Cooper’s ligament av och det börjar göra ont. Det här gäller även om du har små bröst.

Så, hur ska en bra sportbehå vara och hur vet du om den sitter bra? Vi ger dig några punkter som kan vara bra att tänka på:

Materialet

Vill du att det ska vara stretchigt eller stumt? Det här är en smaksak, men har du stora bröst kan det vara skönt med ett lite mindre stretchigt tyg som håller fast bysten bättre. Har du små bröst kan du klara dig med ett lite mjukare tyg.

 

Sömmar

Vi är olika känsliga för sömmar och en del har aldrig fått skavsår av en sportbehå medan andra knappt kan byta behå utan att få stora röda märken som och torra och svider. Om du är känslig ska du framför allt vara uppmärksam på sömmarna som sitter i armhålorna, framför allt om du springer och drar armarna fram och tillbaka många gånger. Det finns sömlösa behåar, men det kan vara svårt att hitta sådana med tillräckligt stöd om man har större byst och till exempel vill springa. Har du svårt att hitta en behå som inte skaver kan du sätta lite vaselin där du brukar få skavsår före passet, det kan hjälpa.

 

Axelband och modell

Om behån har för långa axelband kommer du inte att få så bra stöd, det säger sig självt. Det bästa är om du hittar en behå med justerbara axelband, det har många. Vissa axelband är också lite vadderade, vilket är skönt, framför allt om du har en tyngre byst. Hur axelbanden beror på vilken modell du har på behån. En behå med brottarrygg är smalare baktill, vilket för att axelbanden inte åker ner över axlarna.

Vissa modeller går att öppna så att de kan sättas på som en vanlig behå och knäppas ihop fram eller bak medan de flesta måste träs över huvudet – vilket funkar bäst för dig?

 

Urringning

De flesta sportbehåarna har måttlig urringning, men det finns de som är lågt skurna. För små bröst är det sällan ett problem, men om det är mycket bröst ovanför ringningen finns risken att ännu mer kommer upp när du börjar röra på dig och till slut kan det kännas som om de ska hoppa ur helt och hållet. Och om du ska ligga på rygg vill du inte heller ha för djup urringning eftersom brösten då kan flyta upp ur urringningen.

 

Vaddering

Behåar med vaddering i kuporna blir allt vanligare. Det är inte främst en estetisk detalj, vilket man skulle kunna tro, utan vadderingen är tänkt att ge bättre stöd åt behån. Det funkar och kan ge även en nättare behå bra stöd, åtminstone för en mindre byst. Om du köper en behå med vaddering, se till att det finns hål där du kan få in fingrarna och lägga vadderingen till rätta, den kan nämligen korva ihop sig i tvättmaskinen. Genom de hålen kan du också dra ur vadderingen om du ångrar dig och inte vill ha den.

 

Sidorna på behån

Hur ser behån ut vid armhålorna? Är det stora hål eller om behån är för smal i framstycket kan tuttarna börja välla ut på sidorna där när du rör på armarna.

 

Kupor eller inte

Räcker det med en sportbehå utan kupor eller vill du ha kupor? Det är en smaksak, men för de flesta med stor byst är kupor att föredra. Varför? Jo, eftersom brösten inte rör sig upp och ner, utan också åt sidorna och i en form av en liggande åtta. Med kupor är det lättare att undvika den rörelsen.

 

Och så storleken

Vet du vilken storlek du ska ha? Hur var det nu, sju av tio kvinnor har fel storlek på sin vanliga behå och det är svårt att tro att det skulle vara bättre om man tittar på sportbehåarna. Framför allt om du har stor byst och behov av ett riktigt bra stöd är det värt att åka till en affär där du kan få en sportbehå utprovad av en expert som ser till att den sitter riktigt bra och att du har rätt storlek.

Om du inte har möjlighet att gå till en sådan affär, se till att prova ordentligt. Sätt på dig den och ge den en rejäl omgång i provhytten. En bra övning att ta till är jumping jacks (hoppa ut och in med fötterna och veva med armarna upp och ner) eftersom det inte tar så mycket plats, du sätter stödet prov eftersom du hoppar och du utmanar passformen när du rör på armarna och med lite tur hinner du känna om det finns någon irriterande söm.

 

Men priset då?

Ja, en bra sportbehå går loss på några hundra, men det är värt att lägga de pengarna för att ta hand om dina tuttar. Och köp en ny ibland. De håller inte för evigt bara för att de var sköna när du köpte dem och kostade en ansenlig summa. Prova en ny då och då i affären och jämför känslan med den du har hemma.

Frågor och Svar