Träning och bröstcancer

Cancern stoppade inte Marianne

Får jag 1 % chans tar jag den

Nu har det gått 14 år sedan Marianne Holmén fick beskedet att hon drabbats av bröstcancer. Hon hade själv hittat en knöl och fick hjälp direkt. Och tur var det.

– Tumören syntes inte på varken mammografin eller ultraljudet, jag har så tät bröstvävnad att det är svårt att se vad som är bröstvävnad och vad som är tumör, så om jag inte hade hittat den själv hade jag inte stått här. Då hade det varit för sent. Jag hade det för vana att känna igenom brösten så jag visste att den inte hade varit där månaden innan, berättar hon.

Tre veckor efter att hon hittat knölen låg hon på operationsbordet, men redan tre veckor efter första operationen fick hon nästa kalldusch – de hade inte fått bort allt utan fick operera en gång till.

– Vid första operationen hade de bara tagit bort en tårtbit, men andra gången fick de ta bort hela bröstet, berättar Marianne.

Marianne var bara 38 år gammal när hon fick sitt cancerbesked och hade två döttrar på 10 och 8 år. Hon skulle klara det här, det fanns inget annat alternativ.

– Mina döttrar behövde ju sin mamma, säger hon. Det enda jag kunde tänka var att jag hoppades att det inte var ärftligt. Jag hoppade liksom över min egen sjukdom och såg bara hur det skulle bli när jag var frisk igen. Jag är en positiv person som aldrig ser ett glas som halvtomt. Jag ser bara halvfulla glas. När jag hade diskbråck sa min sjukgymnast att jag nog inte skulle kunna springa långlopp så tidigt efter sista diskbråcket, men nu har jag gjort Klassikern. Får jag bara en procents chans så tar jag den.

Hennes inställning spelade stor roll för hur bra det gick och för hur bra hon mådde under cancerbehandlingen, det är hon säker på. Hon hade stöd hemifrån, och det hjälpte så klart och hon såg också till att röra på sig så mycket som hon orkade. Marianne har alltid tränat och varit aktiv och det hade hon nytta av för att snabbt komma tillbaka igen.

– Under själva behandlingen fick man ju ta det från dag till dag. Jag åt mycket mediciner mot illamåendet när jag fick cellgifter. Då kunde jag äta, men inte röra på mig. Jag gick upp 13 kilo under cellgiftsbehandlingen.

Vissa dagar kunde hon gå upp och gå promenader med stavar, men andra dagar kunde hon bara ligga i sängen. Läkarna sa åt henne att lyssna på kroppen och ligga kvar sådana dagar, det var tydligt att det då var vad kroppen behövde.

– Jag försökte vara som vanligt, men det var ju som en bergochdalbana. Men hade jag inte haft träningen hade jag mått betydligt sämre, säger Marianne.

När behandlingarna var över trappade Marianne upp träningen igen och började så småningom beta av den ena tävlingen efter den andra och nu har hon bland annat Tjejklassikern, Klassikern och fem Vätternrundor i benen.

– Jag har alltid idrottat mycket och handboll var min huvudsport. Jag spelade handboll igen efter cancern, men jag har haft problem med diskbråck och då blev det en för tuff sport. Och så tappade jag mitt lösbröst mitt under en match, skrattar hon.

Nu är Marianne i bättre form än innan hon blev sjuk. Hon klättrar, paddlar kajak och cyklar! Dessutom utbildar hon sig nu till hälsoutvecklare och ska börja jobba som kostrådgivare och personlig tränare.

– Mitt främsta råd till de som liksom jag drabbas av bröstcancer är att inte sluta med det som får dig att må bra. Håll fast vid det, då blir det lättare att inte ge upp.

 

Rätt till hjälp

Marianne fick efter avslutad behandling två veckors rehab på Mösseberg i Falköping. Samtal med diakon och totalt fokus på sig själv med massage, sjukgymnastik, vattenträning och hjälp att komma igång med träning. Det gjorde enorm skillnad för Marianne.

Hon fick också vara med i en kom-igång-grupp med fokus på träning på Karolinska sjukhuset.

– Det finns massor av hjälp att få, men många missar det. Kolla vad du har rätt till, säger Marianne.

 

 

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Starta din kostnadsfria provträningsvecka här!

Hämtar personuppgifter...

Du har redan ett aktivt medlemskap och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har redan ett konto hos Actic och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har angett ett ogiltigt personnummer

Du kan tyvärr inte nyttja erbjudandet eftersom du är under 18 år. Välkommen till anläggningen med en förälder eller ansvarig betalare som är över 18 år så hjälper vi er.

Du kommer få en bekräftelse via mail och sedan är det bara att komma ner till din anläggning och starta din kostnadsfria provträning (OBS, kan bara utnyttjas 1 gång per 6 mån).

  • Behandling av personuppgifter

    Vi behandlar dina personuppgifter i syfte att administrera ditt avtal med oss, för att förbättra vårt tjänsteutbud och för att göra din upplevelse hos oss så bra som möjligt. Läs mer i vår personuppgiftspolicy och våra allmänna villkor.

  • Jag har läst och godkänner Actic´s villkor
  • Nu kör vi!

Nu kör vi!

Frågor och Svar