Äta rätt

Mustig höstgryta

En mustig höstgryta som fått koka flera timmar piggar upp både kropp och själ. Grytan är fylld med vitaminer och mineraler från de krispiga grönsakerna och härliga proteiner från köttet. Passa på att tillaga dubbel sats en dag du ändå är hemma och har tid över, så har du en gryta till flera personer eller att ta fram ur frysen de dagar du inte har samma tid att laga mat.

4 portioner

Ingredienser:

800g nötbitar av bra kvalitet (gärna ekologiskt)
2 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk oxfond ( el. liknande buljong)
1 dl rött vin (mustig sort)
1 msk soja (med smak)
4 lagerblad
10 kryddpepparkorn
vatten
2 kryddstarka ölkorvar (kan uteslutas)
1 blomkålshuvud
1 knippe broccoli
2 morrötter
2 msk maizena majsmjöl till redning

Gör så här:

Stek nötgrytbitarna i lite olja, låt dem få en fin stekyta. Lägg i grovt hackad lök, morot i stora bitar och delade vitlökar, fräs ihop några minuter. Häll på vin, fond, soja, lagerblad och kryddpepparkorn. Fyll på med vatten så att allt blir täckt, sätt därefter på locket på stekgrytan och låt koka på svag värme minst 1 timme (gärna 1 ½ timme).

Ta därefter bort de överkokta morötterna, löken och vitlöken, mixa dem och häll tillbaka i grytan. Hacka blomkålen, broccolin, morötterna och ölkorven i lagom stora bitar och låt sjuda i grytan i ca 10 min (grönsakerna ska fortfarande ha kvar sin krispighet). Rör ut maizenamjölet i lite vatten och häll i grytan, låt koka några minuter. Klar att servera, gärna med en god sallad och lite fullkornsris.

Näringsvärde per 100g (utan ris och sallad):
93 kcal
6,0g protein
4,5g fett
4,9g kolhydrater

Frågor och Svar