Äta rätt

Så tillagar du din färskpotatis

Kalasknölar

Det finns få saker vi i Sverige längtar så mycket efter hela våren som just färskpotatis! Det skulle kanske vara värmen, ljuset, de ljumma sommarkvällarna, jordgubbarna… men ni fattar – vi gillar färskpotatis. Och nu när debatten om att potatisen inte är nyttigt börjar ge med sig kan vi ägna oss åt potatisfrossa med gott samvete, i dubbel bemärkelse.

Färskpotatisen tas upp när bladen fortfarande är gröna på plantan. Då har inte skalet mognat ordentligt, så potatisen är ganska oskyddad och skör. Det innebär att det är bäst att äta potatisarna ganska snart och det gör vi ju gärna. Potatisen är inte bara god utan även mättande och näringsrik då de innehåller många vitaminer och mineraler.

Du kan göra så mycket mer med de här guldknölarna än att koka dem med dill. Här får du tre alternativa förslag på hur du kan tillaga din färskpotatis.

Rostad färskpotatis med sparris och balsamvinäger

1 kg färskpotatis, kvartade
250 g sparris, skurna i 3 cm-långa bitar
2 msk vitlöksolja (olivolja med vitlökssmak)
4 msk balsamvinäger
Salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda olja, balsamvinäger och potatis i en stor ugnssäker form. Salta och rosta sedan i cirka 20 minuter. Tillsätt sparrisen och lite extra olja. Blanda om och rosta i 15 minuter till.
Ta ut potatisen ur ugnen och krydda med lite balsamvinäger samt salt och peppar.

Potatissallad med dijonsenap

500 g färskpotatis
1 msk dijonsenap
Zest och saft från ½ citron
5 msk olivolja
3 msk finhackad persilja
2-3 salladslökar, fint skurna i skivor

Koka potatisen i saltat vatten i 12-15 minuter, tills de är mjuka. Under tiden blandar du senap, zest och citronsaft i en skål. Salta och peppra. Häll av potatisen och häll ner i skålen med dressing. Blanda. Låt stå i cirka 15 minuter och rör sedan ner salladslöken.

Krämig potatissallad

750 g färskpotatis
2 dl majonnäs
2 msk dijonsenap
2 msk rödvinsvinäger
2 selleristjälkar, tunt skivade
1 schalottenlök, finhackad
2 msk finhackad persilja
Salt och peppar

Koka potatisen i en stor kastrull med saltat vatten. Låt koka tills de är mjuka, cirka 10-15 minuter. Häll av och täck kastrullen med en handduk. Låt stå i 15 minuter. Under tiden, vispa ihop majonnäs, senap och vinäger i en skål. Skär potatisen i kvartar eller halvor och blanda med selleri och persilja. Vänd ner den i majonnäsblandningen och salta och peppra. Servera ljummen.

Läs mer:

En sötare knöl
Godare gubbar

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Starta din kostnadsfria provträningsvecka här!

Hämtar personuppgifter...

Du har redan ett aktivt medlemskap och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har redan ett konto hos Actic och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har angett ett ogiltigt personnummer

Du kan tyvärr inte nyttja erbjudandet eftersom du är under 18 år. Välkommen till anläggningen med en förälder eller ansvarig betalare som är över 18 år så hjälper vi er.

Du kommer få en bekräftelse via mail och sedan är det bara att komma ner till din anläggning och starta din kostnadsfria provträning (OBS, kan bara utnyttjas 1 gång per 6 mån).

  • Behandling av personuppgifter

    Vi behandlar dina personuppgifter i syfte att administrera ditt avtal med oss, för att förbättra vårt tjänsteutbud och för att göra din upplevelse hos oss så bra som möjligt. Läs mer i vår personuppgiftspolicy och våra allmänna villkor.

  • Jag har läst och godkänner Actic´s villkor
  • Nu kör vi!

Nu kör vi!

Frågor och Svar