Äta rätt

Ett äpple om dagen…

Äpplen – dunderfrukt direkt från trädgården

Äpplen är mer än bara paj. Just nu börjar tonvis av kanonnyttiga, saftiga och supergoda frukter mogna i träd runt om i hela Sverige. Det är dags att plocka nu!

Äpplen innehåller massor av fytonutrienter, alltså aktiva ämnen i frukten som påverkar vår hälsa på olika sätt. Till exempel kan fytonutrienterna i äpplen sänka blodfetter och blodtrycket, vilket i sin tur minskar risken för en massa sjukdomar. Det verkar också som att antioxidanterna i äpplen kan påverka hjärnhälsan positivt och såväl minska risken för Alzheimers som förbättra ditt minne. De är också rika på C-vitamin och fibrer som håller ordning på magen. Men äter du för många kan du få ont i magen eftersom fibrerna drar till sig vatten i tarmarna, och det kan göra ont.

Mycket av det nyttiga i äpplet hittar du i skalet och precis innanför skalet. Ät alltså alltid äpplen med skalet på! Och då säger det sig själv att du ska köpa ekologiska äpplen. Eller plocka hos någon som du vet inte har sprutat sina träd (efter att du har frågat om lov förstås). Äter du oekologiska äpplen bör du skölja och borsta eller torka bort besprutningskemikalierna.

Ost- och äpplekyckling

Blanda ihop 100 g getost, en syrligt finhackat äpple och rivet citronskal från 1 citron. Skär djupa snitt i 4 kyckling filéer och fyll dem med ost- och äpplefyllningen. Stek dem eller baka i ugn i cirka 20 minuter, tills köttsaften är klar. Servera med ugnspotatis eller pasta.

Du kan också göra samma recept med kalkon.

Appleslaw

Coleslaw är ett gott och uppskattat tillbehör till grillrätter, fläskkött eller hamburgare. Testa att ha i ett äpple i coleslawen för en syrligare och sötare smak.

400 g finriven vitkål

4 röda äpplen, grovrivna

½ rödlök, finhackad

½ tsk salt

1 tsk citronzest + lite pressad citron

En dryg dl crème fraiche

1 msk naturell yoghurt

Svartpeppar

Äpplesmoothie med ingefära

2 äpplen, urkärnade

½ till 1 msk riven färsk ingefära

1 stor morot, skalad

200 g papaya

2 dl mjölk eller vegetariskt alternativ

Lite yoghurt eller vegetariskt alternativ för att få smoothien att bli lite krämigare.

Skär moroten och frukterna i små bitar så att de blir lättare att mixa. Mixa ihop allt väl så att smoothien blir så slät som möjligt. Ingefäran är toppen om du känner att en förkylning är på gång.

Styrketräning

Enkel, säker och effektiv träning

Har du svårt att hitta tiden till träning? Eller vill du få ut mesta möjliga av varje träningspass? På Actic tränar vi enligt träningsmetoden HIT (högintensitetsträning), vilket innebär att du på endast 20 minuter ger din kropp tillräcklig träning för att utvecklas.

Läs mer om styrketräning

 

Läs mer

Träna enligt HIT-metoden

Utmanande & inspirerande

Personlig träning

Vill du ha hjälp med att nå dina mål? Vi vet att de som tränar med en personlig tränare når sina mål i större utsträckning. Hos Actic träffar du alltid en professionell licensierad PT som hjälper och inspirerar dig till en mer aktiv livsstil. Vill du ha en kickstart eller nå nya nivåer i din träning så kan vi hjälpa dig. 

Läs mer!

Starta din kostnadsfria provträningsvecka här!

Hämtar personuppgifter...

Du har redan ett aktivt medlemskap och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har redan ett konto hos Actic och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har angett ett ogiltigt personnummer

Du kan tyvärr inte nyttja erbjudandet eftersom du är under 18 år. Välkommen till anläggningen med en förälder eller ansvarig betalare som är över 18 år så hjälper vi er.

Du kommer få en bekräftelse via mail och sedan är det bara att komma ner till din anläggning och starta din kostnadsfria provträning (OBS, kan bara utnyttjas 1 gång per 6 mån).

  • Behandling av personuppgifter

    Vi behandlar dina personuppgifter i syfte att administrera ditt avtal med oss, för att förbättra vårt tjänsteutbud och för att göra din upplevelse hos oss så bra som möjligt. Läs mer i vår personuppgiftspolicy och våra allmänna villkor.

  • Jag har läst och godkänner Actic´s villkor
  • Nu kör vi!

Nu kör vi!

Frågor och Svar